Додатна пензија радницима на буџету

Милијана Латиновић
Додатна пензија радницима на буџету

Бањалука - Република Српска прати тренд економски развијенијих земаља и показује опредијељеност за развој новог вида штедње, оне за пензију, а одлука о организовању пензијског плана за све запослене који примају плату из републичког буџета корак је даље у развоју и промовисању добровољног пензијског система.

Истакнуто је то у петак након што је Влада Српске приступила Европском добровољном пензијском фонду. Уговоре о приступању том фонду и организовању пензијског плана потписали су генерални секретар Владе РС Синиша Каран, директор Друштва за управљање овим фондом Томаж Завршник и представници републичких синдиката. Тиме ће бити омогућено да сви радници који примају плату из буџета Српске од 1. јануара 2020. године добровољно штеде за додатну пензију.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић рекао је да је ово добар корак Владе и синдиката и да на томе треба радити и у будућности.

- Уговори се односе на око 40.000 радника који су директни корисници буџета. Свако од њих ће, ако то жели, потписати уговор са Европским добровољним пензијским фондом и имаће сваки мјесец од Владе уплаћених 20 КМ, а тај износ ће моћи да буде повећан у зависности од могућности радника - казао је Гњатић, који је и потпредсједник Савеза синдиката Српске.

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић рекао је да су потписали уговор због тога што су свјесни да радници треба да размишљају о трећем животном добу.

- Доприноси за пензијско-инвалидско осигурање који се обрачунавају сваком раднику тренутно иду у текућу потрошњу, односно за пензионере. На овај начин сваки радник ће, поред редовне, имати и личну пензију - рекао је Марић и додао да је услов за коришћење личне пензије 58 година живота, те да се пензија исплаћује једнократно или у неколико мјесечних рата. 

Завршник је изразио задовољство растом броја чланова и развијањем свијести о неопходности штедње за треће доба.

- Веома смо захвални Влади што нам је указала повјерење и што смо потписали споразуме са синдикатима. Наша мисија је да будемо партнер од повјерења, који ће на одговоран начин управљати средствима до момента исплате сачуваног новца. Интегритетом наших оснивача гарантујемо да ћемо одговорно чувати и са повјерењем поступати данас да бисмо креирали боље и сигурније сутра - нагласио је Завршник.

Оснивачи

Томаж Завршник је истакао да је Европски добровољни пензијски фонд почео са радом крајем 2017. године, те да је тада заживио систем добровољног пензијског осигурања у Српској. Фонд су основали Пензијски резервни фонд РС, Европска банка за обнову и развој и “Скупна покојнинска дружба” из Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана