Додатна мултилатерална компензација за подршку привреди

Срна
Додатна мултилатерална компензација за подршку привреди

БАЊАЛУКА/ - Влада Републике Српске је на приједлог Министарства финансија и Бањалучке берзе усвојила одлуку о спровођењу додатне мултилатералне компензације и цесије у Српској, која би била организована 19. маја с циљем повећања ликвидности привреде и превазилажења посљедица предузетих мјера за сузбијање ширења обољења ковид-19.

У складу са Законом о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије, додатна мултилатерална компензација биће организована посредством Бањалучке берзе 19. маја, за системски одобрене неоспорене новчане обавезе које су доспјеле до 1. маја. Обавезе за компензовање се пријављују у периоду од 14. до 19. маја.

“Кроз двије мултилатералне компензације које су спроведене у фебруару и априлу компензовано је око 67 милиона КМ, а исказана је и велика заинтересованост привредних друштава да на овај начин стимулишу новчане токове, који су знатно успорени усљед епидемиолошке ситуације”, наводи се у саопштењу Министарства финансија Републике Српске.

Из Министарства финансија наглашавају да је у овој години планирано шест мултилатералних компензација, а до краја године требало би да буду организоване још у јуну, августу, октобру и децембру.

“Мултилатерална компензација је скуп повезаних платних трансакција између учесника којима се међусобно измирују обавезе и наплаћују пријављена потраживања. Овај процес се одвија посредством Бањалучке берзе”, саопштено је из Министарства финансија Српске.

У саоптшењу се додаје да се на тај начин ослобађају ликвидна средства која су значајна свим пословним субјектима, посебно онима који су претрпјели економску штету због посљедица изаваних појавом пандемије.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана