Додатна мултилатерална компензација за подршку привреди

Срна
Додатна мултилатерална компензација за подршку привреди

БАЊАЛУКА/ - Влада Републике Српске је на приједлог Министарства финансија и Бањалучке берзе усвојила одлуку о спровођењу додатне мултилатералне компензације и цесије у Српској, која би била организована 19. маја с циљем повећања ликвидности привреде и превазилажења посљедица предузетих мјера за сузбијање ширења обољења ковид-19.

У складу са Законом о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије, додатна мултилатерална компензација биће организована посредством Бањалучке берзе 19. маја, за системски одобрене неоспорене новчане обавезе које су доспјеле до 1. маја. Обавезе за компензовање се пријављују у периоду од 14. до 19. маја.

“Кроз двије мултилатералне компензације које су спроведене у фебруару и априлу компензовано је око 67 милиона КМ, а исказана је и велика заинтересованост привредних друштава да на овај начин стимулишу новчане токове, који су знатно успорени усљед епидемиолошке ситуације”, наводи се у саопштењу Министарства финансија Републике Српске.

Из Министарства финансија наглашавају да је у овој години планирано шест мултилатералних компензација, а до краја године требало би да буду организоване још у јуну, августу, октобру и децембру.

“Мултилатерална компензација је скуп повезаних платних трансакција између учесника којима се међусобно измирују обавезе и наплаћују пријављена потраживања. Овај процес се одвија посредством Бањалучке берзе”, саопштено је из Министарства финансија Српске.

У саоптшењу се додаје да се на тај начин ослобађају ликвидна средства која су значајна свим пословним субјектима, посебно онима који су претрпјели економску штету због посљедица изаваних појавом пандемије.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана