Добит “Космоса” премашила 852.000 КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Добит “Космоса” премашила 852.000 КМ

БАЊАЛУКА - Ваздухопловни завод “Космос” из Бањалуке већ трећу годину заредом позитивно послује, а добит овог предузећа у 2019. години износила је 852.435 марака.

Директор “Космоса” Душан Вјештица рекао је да ово предузеће редовно сервисира и обавезе настале у ранијем периоду.

- Обавезе према запосленима из ранијег периода биле су 4,2 милиона марака, а ми смо да сада сервисирали око 2,4 милиона КМ тих обавеза. Наслијеђене обавезе према добављачима и радницима износиле су око 25 милиона, а до сада је исплаћено 6,5 милиона марака за те намјене - казао је Вјештица.

Нагласио је да ово предузеће поштује план реструктурисања, те да је прошла година у пословном смислу била тешка.

- На глобалном нивоу у ауто-индустрији је недостајало послова. У 2018. години у том сектору имали смо послове тешке око 2,5 милиона марака, док је на домаћем тржишту “испао” један озбиљан систем са којим смо сарађивали, односно Рафинерија нафте Брод. Без обзира на те проблеме, годину смо успјешно завршили. Све плате из прошле године смо исплатили. Дешава се, наравно, да плату некада исплатимо раније, а затим касније, али на нивоу године радници добију 12 плата - рекао је Вјештица и додао да се све обавезе сервисирају на вријеме.

Када је ријеч о плановима за ову годину, Вјештица каже да настављају пословну сарадњу са Министарством одбране Србије.

- Они су одобрили и план инвестиција, тако да до краја мјесеца очекујемо потписивање новог уговора у истим финансијским габаритима, као што је био и претходни, а то је око два милиона марака - навео је Вјештица.

Нагласио је да ће ово предузеће за најдуже два мјесеца отворити ново правно лице, односно “Космос” д.о.о. Србија, чије ће сједиште бити у Београду.

- То правно лице отварамо да бисмо на тржишту Србије, које нам је интересантно, направили додатне пословне искораке и да повећамо приходе у тој земљи. То ће свакако унаприједити наше пословне резултате. То ће нам поједноставити увозно-извозне и царинске процедуре и бићемо ефикаснији и доступнији на тржишту Србије, која значајно посљедњих година улаже у намјенску индустрију - навео је Вјештица и додао да се нада да глобална дешавања неће угрозити послове овог предузећа на трећим тржиштима.

Вјештица је нагласио да “Космос” према потреби запошљава нове раднике и да са постојећим капацитетима одговара на пословне и тржишне изазове.

Производња филтера

Душан Вјештица је рекао да је пред “Космосом” нови пословни изазов, а то је производња филтера за пречишћавање ваздуха са руском компанијом “Крет”. 

- Према нашим грубим параметрима, већ од почетка априла почећемо да примамо наруџбе за испоруку тих филтера на нашем тржишту. Са тим послом доћи ће и до новог запошљавања у “Космосу” - казао је Вјештица.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана