Добит банака склизнула за 14,2 милиона

Маријана Миљић
Добит банака склизнула за 14,2 милиона

Бањалука - Банке у Српској први квартал ове године завршиле су са добити од 26,7 милиона марака, што је за 14,2 милиона или 35 одсто мање у односу на исти период лани.

У најновијем извјештају Агенције за банкарство РС о стању у банкарском сектору за први квартал ове године наведено је да је на крају марта седам банака након опорезивања исказало нето добит од 27,6 милиона КМ, док је једна имала губитак.

- Добит седам банака пала је за 33 одсто у односу на март 2017. године углавном због значајног пада прихода по основу укидања исправки вриједности за ставке ризичног биланса и резерви по ванбилансу. Поред тога, једна банка је први квартал завршила са губитком од 0,9 милиона КМ - наведено је у извјештају Агенције за банкарство.

На крају је на нивоу банкарског сектора исказана нето добит од 26,7 милиона марака, док је у истом периоду 2017. године зарада банкарског сектора износила 40,8 милиона КМ.

Депозити у банкама у РС у континуитету биљеже раст и на крају прошле године износили су 5,443 милијарде марака, што је за 62,1 милион КМ више у односу на крај прошле године.

- Штедња грађана је од 2008. године, када је износила 773 милиона КМ, до краја марта порасла за 188 одсто - наведено је у извјештају.

Кредити које су пласирале банке у РС на крају марта износили су 4,888 милијарди марака и на приближно истом су нивоу као на крају 2017. године. Забиљежен је раст задужености приватних предузећа и друштава за један одсто. У истом проценту порасла је и задуженост грађана и јавних предузећа, док су кредити Влади и њеним институцијама пали за пет одсто.

Економисти објашњавају да је банкарски сектор навикао на високе приходе и добит са мало ризика и рада.

- Кредитна активност је пала јер је становништво све сиромашније. Смањио се платни промет и једноставно долази до пада тих активности, док, с друге стране, имамо огроман износ неквалитетних кредита. Банке нису спремне да подрже нове пројекте и кредитирају развој предузећа - рекао је члан Удружења економиста РС СЊОТ Александар Љубоја.

Нагласио је да депозити расту јер све више штеде и привреда и становништво.

  • Банке су присиљене да дају камате на ту штедњу, што опет смањује њихов профит. Повећање штедње је елементарни знак непостојања привредне дјелатности, односно драстичног смањења обима кредитирања. Сви ти параметри говоре о томе да један такав ригидан банкарски систем не може помоћи привреди, повећању потрошње и, генерално, он ће падати и топити се у тој својој неактивности - навео је Љубоја.

Неквалитетни кредити

Неквалитетни кредити на крају марта износили су 521,1 милион КМ и мањи су за три одсто или за 18,2 милиона марака у односу на крај 2017. године.

- Неквалитетни кредити правних лица износе 342,4 милиона КМ и имају стопу пада од пет одсто, док код физичких лица износе 178,7 милиона КМ са падом по стопи од један одсто - наведено је у извјештају Агенције за банкарство РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана