Ђокић: Висок ниво губитака у дистрибутивним предузећима

Срна
Ђокић: Висок ниво губитака у дистрибутивним предузећима

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да поједина дистрибутивна предузећа у оквиру "Електропривреде Републике Српске" имају висок ниво губитака у првих пола године, али да су разлози за губитке у пословању различити.

Ђокић је навео да и "Електрокрајина", као највеће дистрибутивно предузеће, има евидентиран губитак.

"У току је процес реструктуирања дистрибутивних предузећа, која су одобрила програм смањења броја радника по основу отпремнина. Тај програм се реализује с циљем растерећења свих видова трошкова који утичу на финансијски резултат", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је у наредних неколико година циљ не само консолидовано, него финансијски моћно предузеће "Електропривреда Републике Српске".

"Вјерујем да ми тај циљ можемо остварити. Консолидована жЕлектропривредаж неће имати губитке у пословању и вјерујем да ће наставити све оне активности које су планиране у складу са Стратегијом развоја енергетике", нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, план је да "Електропривреда" буде носилац великих инвестиционих пројеката, да настави започете и гради нове енергетске објекте.

"Ту првенствено мислим на Хидроелектрану /ХЕ/ жДабарж, ХЕ жБистрицаж, припрему за реализацију заједничког пројекта са Србијом кад је ријеч о ХЕ жБук Бијелаж, као и још двије електране на горњем току ријеке Дрине", рекао је Ђокић.

Он је додао да је планирана и изградња соларних електрана у Херцеговини гдје "Електропривреда" већ има додијељену концесију, те изградња вјетроелектрана, гдје ово предузеће има концесију на локацији код Берковића.

"Не сумњам да ћемо по завршетку процеса реструктуирања предузећа имати стабилну енергетску ситуацију и да ћемо имати још боље јавно предузеће", навео је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана