Ђокић: Након 30 година активираћемо рудник „Љубија“

Срна
Ђокић: Након 30 година активираћемо рудник „Љубија“

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да постоји много инвеститора који желе улагати у енергетику у Српској, наводећи да је ријеч о европским, али и ваневропским произвођачима електричне енергије који имају повјерење у Српску.

Ђокић је истакао да је кинеска компанија „Гезуба“ већ ангажована на пројекту Хидроелектарне „Дабар“, вриједном 600 милиона КМ.

-До сада је уложено више од 150 милиона КМ у изградњу потребних објаката, а кинеска компанија тек сада треба да обави другу и најважнију фазу изградње саме електране. С другом кинеском компанијом смо у пројекту градње три мање хидроелектране на ријеци Бистрици у реону Миљевине код Фоче - рекао је Ђокић за РТРС.

Он је изразио очекивање да ће кинеске компаније бити заинтересоване и за изградњу хидроелектране „Бук Бијела2, те напоменуо да кинеске компаније показују интензиван интерес да буду партнери.

Говорећи о енергетској кризи у региону и свијету, Ђокић сматра да ће рафинерије нафте у окружењу пронаћи начин за снабдијевање.

-Могуће је наравно очекивати одређене потешкоће, али за сада нема већих проблема - истакао је Ђокић.

Ресорни министар је рекао да се снабдијевање термоелектрана одвија нормално, иако трошкови расту, а цијена остаје иста.

Ђокић је нагласио и да се очекује активирање рудника „Љубија“ и да је коначно пронађен пут експлоатације рудног богатства.

-Након 30 година активираћемо рудник „Љубија“, на јесен се може очекивати и обављање првих припрема, а приједорска регија, самим тим и

Република Српска ће имати огромне бенефите од овог - рекао је Ђокић.

Говорећи о геолошким истраживањима која су требала бити спроведена на Озрену, Ђокић је рекао да је рјешење за ове радове обустављено и да се истраживања неће спроводити.

-Ту је постојало само рјешење да компанија која је изразила интерес истражује на подручју Озрена, као и на неким другим подручијима. То је фаза коју увијек треба допустити да се изведе, зато што она не ствара никакве проблеме нити производи било какве посљедице - сматра Ђокић.

Након те фазе, додао је Ђокић, ако се докаже постојање одређених минералних сировина и у капацитету да се покрене експлоатација, онда је то друга фаза, када се морају створити потпуно други услови.

-Тамо је неко очито манипулисао становништвом, непотребно их узнемирио. Жао ми је што је до тога дошло. Локална заједница је одустала иако је прво пристала, што је неодговорно понашање у овом случају. Истраживања тамо неће бити, да ли ће бити на подручју града Добоја са друге стране, одлучиваће град Добој - напоменуо је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана