Ђокић: Јачање енергетског сектора кроз реформу и инвестиције

Срна
Foto: rtrs.tv

УГЉЕВИК - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да ће Српска јачати свој енергетски сектор кроз реформу и нове инвестиције у изазовном времену захтјева енергетске заједнице и глобално због утицаја на климатске промјене.

"У наредном периоду желимо да повећамо обим инвестиција у сектор енергетике у Републици Српској и план је да градимо нове вјетроелектране, соларне електране, хидроелектране, а важан носилац тих послова и инвестиционе активности треба да буде `Електропривреда Републике Српске` и желимо да њој дамо највећу подршку за остварење нових инвестиција", рекао је Ђокић.

Након посјете предузећу Рудник и Термоелектрана (РиТЕ) "Угљевик" министар је у изјави новинарима истакао потребу Републике Српске да буде отворено подручје и за друге инвеститоре и жељу да има што више иностраних инвестиција, чиме показује отвореност привредног система Републике.

"Изложени смо новом притиску који долази од енергетске заједнице и глобално због утицаја на климатске промјене и дјеловање у правцу смањења емисије штетних гасова и крупних честица, да се додатно смањи загријавање ваздуха, што се данас цијени као најсложенији проблем на планети", навео је Ђокић.

Он је рекао да у том смислу наступа неповољан период за све термоелектране у свијету, јер је циљ да се производња електричне енергије на угаљ једног дана заврши, што значи и да се термоелектрана у Угљевику мора зауставити у неком будућем периоду.

"Ми ћемо учинити све да она ради што дуже и зато се и боримо да се са том болном чињеницом не суочимо прерано, него да је одгодимо за што је могући дужи период, због чега је било врло значајно што смо овдје реализовали пројекат одсумпоравања и том инвестицијом директно омогућили продужени живот РиТЕ `Угљевик`", истакао је Ђокић.

Министар енергетике и рударства Српске је навео да је то била велика инвестиција, али је допринијела да РиТЕ "Угљевик" настави да ради и да буде на корист граду, регији, Републици и цијелом сектору енергетике у ширем смислу.

"Говорили смо данас о потреби рекултивације простора на којима је вршена експлоатација угља и разматра се опција да се на тим мјестима граде соларне електране веће снаге, што је перспектива за још неколико локалитета у Републици Српској", најавио је Ђокић.

Он је рекао да је са члановима Управе РиТЕ Угљевик разговарао о реализацији планова и изразио увјерење да ово предузеће има респектабилних кадрова који ће бити у стању да се суоче са проблемима и да изнесу терет велике реформе.

"Електропривреда Републике Српске је у озбиљном процесу реструктурисања који се наставља у произодним предузећима који ће бити посебно видљив у току наредне године и за то се морамо убрзано припремити и успјешно га завршити", поручио је Ђокић.

Према његовим ријечима, мора се осигурати и даље нормално и безбједно снабдијевање Републике Српске електричном енергијом, а један од циљева је и што више произведене електричне енергије која би могла и да се извезе и тиме оствари важан финансијски ефекат.

Ђокић је рекао да "Електропривреда Републике Српске" и њена Дирекција чини велике напоре да се неке ствари у овом систему реформишу и да се мора наставити у том правцу.

"То значи да се и даље мора водити рачуна о свим трошковима, да се одговорно управља расходима, те да истовремено у систему `Електропривреде` радимо на редефинисању економских односа који ће бити нека врста заштите и сигурности за овај систем", истакао је министар.

Он је изарзио наду да ће након реформи кроз које ће проћи енергетски сектор у Републици Српској имати боље стање и остваривати боље резултате.

"Вјерујем да је енергетика будућност Републике Српске, будућност су нове велике инвестиције у нове производне објекте, хидроелектране, соларне и вјетроелектарне, уз квалитетно одржавање постојећих термоелектрана", закључио је Ђокић.

Министар енергетике и рударства је најавио да ће у наредних 20 дана бити одржан састанак на коме ће Влада и представници зависних предузећа, посебно производних, говорити о новим мјерама за унапређење енергетског сектора Републике Српске.

Директор РиТЕ "Угљевик" Чедомир Стојановић рекао је да су у досадашњем дијелу године остварили планске резултате производње електричне енергије од 1.075.000 мегават часова и производњу угља од преко 1.350.000 кубика.

Он је навео да су на данашњем састанку упознали министра Ђокића о проблемима у функционисању и новим инвестицијама које су у плану.

"То је изградња фабрике гипса са кинеском компанијом `БМБ`, за шта имамо сагласност Владе Републике Српске за потписивање уговора и очекујемо да послије 1. децембра потпишемо уговор и кренемо у реализацију пројекта вриједног 55 милиона евра који ће омогућити запошљавање 90 радника", рекао је Стојановић.

Према његовим ријечима, овом производном предузећу слиједи и реструктуирање.

"Управа РиТЕ Угљевик је спремна за то и очекујемо да реструктуирање прође у наредних годину до двије, чиме ће на неки начин појефтинити производња електричне енергије и ми ћемо томе дати пун допринос", истакао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана