Ђокић: Има заинтересованих за геолошка истраживања у Српској

Срна
Ђокић: Има заинтересованих за геолошка истраживања у Српској

ПРИЈЕДОР - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић има сазнања, како је рекао, да има заинтересованих за геолошка истраживања, посебно у источном дијелу Републике Српске, гдје су, према ранијим истраживањима, маркирана лежишта, потенцијални геолошки знакови да постоје одређене металичне сировине.

-Та истраживања ће вјероватно да се десе. Да ли ће она бити задовољавајућа за оне који су заинтересовани за евентуална инвестирања, шта то даље значи, то ћемо видјети, али је дуг процес евентуално од тренутка када постоји намјера нечија до тренутка да она буде остварена - рекао је Ђокић новинарима у Љубији код Приједора одговарајући на питање да ли има заинтересованих за истраживање литијума у Републици Српској.

Он је навео да истраживања нису проблематична на било којем подручју него пожељна, додајући да се често проводе да би се упоредили резултати садашњег стања са резултатима истраживања која су вршена прије 30 и 40 година када је формиран геолошки атлас БиХ.

Одговарајући на питање да ли га је контактирао потенцијални инвеститор из Словеније ради истраживања литијума, Ђокић је рекао да њега није, али јесте ресор.

-Јесте наш ресор контактиран и ништа више. То је активност која ће уобичајено да иде. Ми дајемо сагласности за геолошка истраживања, имамо на то право. Већ смо некоме дали рјешења за то. Не за литијум, за металичне сировине, а шта ће они истраживати, то је сада њихова ствар - рекао је Ђокић.

Он је навео да, ако дође до позитивних резултата, онда се раде студије, па концесиони поступак, па закључење уговора, али да је то сада доста далеко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана