Дијаспора стегла кесу

Јелена Станић
Дијаспора стегла кесу

БАЊАЛУКА - Дијаспора је лани у БиХ послала 2,5 милијарди марака, што је за скоро пола милијарде мање него годину раније и најмањи износ који је стигао у посљедње четири године.

Према подацима Централне банке БиХ, у другом кварталу прошле године послато је 197 милиона марака мање него у истом периоду 2019. године.

 - У трећем и четвртом кварталу лани тај износ је био за скоро 242 милиона марака мањи него годину раније у истом периоду - рекли су у Централној банци БиХ.

Економски аналитичар Предраг Дудуковић истиче да је главни разлог смањења прилива новца из дијаспоре затварање компанија у ЕУ због пандемије вируса корона.

- Општепознато је да ми директно зависимо од дознака из иностранства, а прошле године су многе европске фирме у којима су запослени људи са наших простора биле затворене. Они у том периоду нису радили или су биле смањене плате, због чега и нису могли слати новац - казао је Дудуковић.

Други разлог, додао је, јесте и пад уплата иностраних купаца према нашим предузећима.

- Ово је за посљедицу имало пад потрошње у БиХ. По том основу су и неке наше фирме имале смањен промет новца. Чињеница је да је све ово значајно утицало на економију и пад стандарда - појаснио је Дудуковић.

Највише новца, показали су подаци Централне банке БиХ, дијаспора је послала прошле године у периоду од јануара до марта, односно у првом кварталу, када се у БиХ слило око 4,6 милиона марака више него у истом периоду годину раније.

- Вјерујем да су тада људи са наших простора још имали залиха новца. Овдје су биле веће потребе те су слали својим најближима како би им помогли - казао је Дудуковић.

Он сматра да би стабилизовањем стања у вези са пандемијом и почетком рада европских компанија у којима су наши људи запослени дошло до повећања износа новчаних дознака које стижу у БиХ.

Уколико стање остане какво је сада, Дудуковић очекује да би у трећем кварталу ове године требало да се ситуација у вези са приливом новца из иностранства врати на ниво какав је био и прије пандемије.

Прогноза

Предраг Дудуковић сматра да отварање граница ЕУ може имати и негативне посљедице.

- Ако знатан број људи буде отишао на рад у иностранство, смањиће се новчане дознаке које шаљу у БиХ, јер неће имати коме да шаљу - рекао је Дудуковић и додао да би без ових новчаних дознака економија у БиХ доживјела колапс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана