Дијаспора послала 619 милиона марака

Милијана Латиновић
Дијаспора послала 619 милиона марака

Бањалука - Дијаспора БиХ одријешила је кесу у првом тромјесечју ове године што потврђује податак да је на основу новчаних дознака у земљу стигло скоро 619 милиона марака или за пет одсто више у односу на исти период лани.

У Централној банци БиХ појашњавају за “Глас Српске” да је боље имовно стање људи који су већ годинама у дијаспори основни разлог за повећање приватних новчаних трансакција.

- Осим тога, као разлог повећања дознака из иностранства, које су у првом кварталу ове године достигле 618,8 милиона КМ, може се сматрати и све већи број миграната из БиХ у иностранству који шаљу новац кући - навели су у Централној банци БиХ.

Од 2008. године, када је избила свјетска економска криза, новчане дознаке из иностранства су почеле да падају и тај тренд су имале све до 2012. године, од када почињу постепено да се опорављају.

Ранији подаци Централне банке БиХ показују да је свих претходних година новчана помоћ грађанима БиХ расла, да би коначно 2017. године досегла ниво из 2007. када је стигло највише новца. Тако је у 2017. години дијаспора одријешила кесу и у БиХ послала 2,51 милијарду марака.

Економисти истичу да је повећан прилив новца из иностранства логична посљедица мосовног одласка радно способног становништва са ових простора.

- Већ неколико година у земље Европске уније одлазе радно способни, док њихове породице остају овдје, те им они шаљу новац за основне животне потребе. Дознаке из иностранства су највећа финансијска инфузија у БиХ и једна од полуга на основу којих земља функционише - истакао је економиста Горан Радивојац.

Додаје да су одласци из БиХ, узимајући у обзир укупан број становника, већ узели маха, али да такву судбину дијеле и земље региона.

- Имајући у виду чињеницу да ми немамо више радне снаге “на извоз” вјерујем да ће се тај тренд почети смањивати, јер смо већ прилично исцрпили све капацитете. Вјерујем да ће економска посљедица свега тога бити приближавање дневница у БиХ онима у земљама Европске уније - казао је Радивојац.

Да ли ће дознаке из иностранства расти и у идућем периоду зависиће, каже Радивојац, од економске ситуације у ЕУ.

- Наши радници су тамо препознати као стручни и вриједни, тако да све док трају ови масовни одласци и новац ће стизати из иностранства - додао је он.

Уплате

Економисти сматрају да је износ пристиглих дознака у БиХ много већи од података са којима располаже Централна банка, јер новац у земљу стиже и на друге начине и не приказује се кроз трансфере. Према неким изворима највише новца у земљу стиже из Њемачке, а прије двије године, из те земље у БиХ је стигло око 180 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана