Дигиталне вјештине крче пут до запослења

Јана Кезић
Дигиталне вјештине крче пут до запослења

БАЊАЛУКА - Незапослене особе старије од 50 година у Српској добиле су прилику да унаприједе своја дигитална знања и вјештине, а све то са циљем како би лакше пронашли посао или покренули властити бизнис.

Наиме, у току је интензивна обука коју организује Развојна агенција Републике Српске у оквиру пројекта “Изградња дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа, кроз иновативне тренинг системе” - eDigiStars.

Директор Развојне агенције РС Маринко Ђукић рекао је за “Глас Српске” да ће током обуке 26 одабраних полазника овладати напредним знањима из Мајкрософт офис пакета, те дигиталног маркетинга, социјалних мрежа, ИТ сигурности, комуникационих алата, али и предузетништва за оне који желе покренути властити посао.

- Обука се реализује у сарадњи са Заводом за запошљавање РС и агенцијом “Спектар”. Кандидати који успјешно заврше обуку добиће валидан сертификат, као и могућност директног контаката са потенцијалним послодавцима на сајму запошљавања који ће у ту сврху бити организован - рекао је Ђукић.

Навео је да је овај пројекат значајан због тога што је усмјерен на особе старије од 50 година које имају највише потешкоћа да пронађу запослење.

- Промјене које је донијела дигитализација догодиле су се толико брзо да читаве генерације радно способних нису могле усвојити вјештине које су сада потребне за већину послова - рекао је Ђукић, додајући да то није проблем само код нас, него и у свијету.

Едукацију као партнер реализује Digivox агенција, а координатор на пројекту из ове агенције и предавач Маја Предраговић каже да је све веома добро осмишљено.

- Пројекат даје полазницима могућност да кроз 40 сати рада усаврше знања и стекну вјештине које су данас потребне свакој фирми. Посебно нам је драго што су полазници веома мотивисани да се усавршавају и сви вјерујемо да ће им ова обука олакшати пут до запослења - казала је Предраговићева.

Учесник Војин Вученовић каже да се идеја за пријаву на радионицу родила из жеље да надогради знање на рачунару и да даље истражује.

- Често сви мисле да знају све на рачунару, а у суштини није тако јер се и најнапреднијим познаваоцима поткраду неке ствари. Мислим да је веома битно да се оваке радионице одржавају, јер заиста могу помоћи - рекао је Вученовић. Предавачи су, како каже добри, јер настоје да много тога  практично покажу свима који нису имали дотицаја у раду са рачунара и који га се генерално плаше.

Са њим се слаже и Милена Бојић, која истиче да ће јој оно што научи током обуке олакшати рад на неком наредном послу.

- Искуства са часова су одлична и друге бих посавјетовала да се пријаве на овакве радионице - рекла је Бојићева.

Финансирање

Пројекат је суфинансиран из средстава ЕРДФ, ИПА и ЕНИ фондова у оквиру Интеррег Дунавског транснационалног програма. Маринко Ђукић каже да је Развојна агенција препознала значај овог пројекта и да зато планира да га уврсти у своје редовне активности и када он званично буде завршен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана