“Дестилацији” и даље стижу мрвице

 Милијана Латиновић
“Дестилацији” и даље стижу мрвице

ТЕСЛИЋ - Ни двадесетак дана након што је Хемијска индустрија “Дестилација” из Теслића зауставила трећину производње и најавила потпуну обуставу већ у јануару, динамика испоруке сировине се није побољшала.

Рекао је то за “Глас Српске” директор “Дестилације” Зоран Шкребић, додајући да се од почетка мјесеца када су били принуђени да угасе дио погона ништа значајно није промијенило.

- Било је много састанака и преговора и усмено је договорено да се, из шумских газдинстава с којима имамо уговор, али и оних с којима немамо потписан уговор, обезбиједи додатна сировина до прољећа како не бисмо угасили машине потпуно већ у јануару. То је био усмени договор, званичан документ још нисмо добили нити је испорука појачана - објаснио је Шкребић.

Казао је да би у документу који очекује требало да буде наведено колику количину сировине ће добити до 31. децембра, по којој цијени и из којих газдинстава.

- Када смо се одлучили на заустављање једне трећине производње рачунали смо да овим темпом испоруке сировине можемо одржати производњу до краја године, али уколико се нешто не промијени набоље, у јануару гасимо машине - рекао је Шкребић, нагласивши како очекује да се у наредним данима испорука сировине појача како бисмо до прољећа радили с двије трећине капацитета.

Шкрбић, каже, да осим субјективних има и много објективних проблема у шумарству, попут временских неприлика.

- Човјек на вријеме не може утицати, тако да је и из тог разлога сада теже извлачење трупаца и наш захтјев је само да нам до краја децембра појачају испоруку да одржимо ниво производње до марта када би снабдијевање сортиментима требало свакако да буде стабилније - објаснио је Шкребић.

Теслићка “Дестилација” је почетком новембра зауставила трећину производње јер јој је до тада испоручено свега 63,7 одсто неопходне сировине.

Шкребић је тада казао да су том предузећу неопходна 22 камиона сировине на дневном нивоу да би радили у пуном капацитету, те да и док је било највише посла у овој години, на дневном нивоу није стизало више од 17 камиона, а почесто свега од пет до осам шлепера.

У шумским газдинствима су тада за “Глас” казали да је много фактора који су утицали на динамику испоруке трупаца, те да је један од разлога и заостатак у производњи у шумарству.

Снабдјевачи

Хемијска индустрија “Дестилација” има потписан уговор с 13 шумских газдинстава. До краја октобра, тек четири газдинства су испунила план више од 70 одсто. Зоран Шкребић је рекао да су газдинства “Врбања” из Котор Вароша, “Бањалука”, “Бирач” из Власенице и “Јахорина” уговоре испуниле у проценту мањем од 40 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана