Дервента развија Пословну зону “Рад”: Нове инвестиције “подебљаће” буџет

Милијана Латиновић
Дервента развија Пословну зону “Рад”: Нове инвестиције “подебљаће” буџет

ДЕРВЕНТА - Пословна зона “Рад” у Дервенти оживљава захваљујући договореним милионским инвестицијама, које доносе стотине нових радних мјеста, махом у услужним дјелатностима.

Након што је прије четири године пуштена у саобраћај реконструисана Жељезничка улица, која повезује центар града са периферијом, створени су услови да на тој локацији буду искоришћене велике површине земљишта са једне и друге стране улице. Да ће тај план бити остварен јасно је већ сада, јер су у кратком периоду почели радови на неколико парцела.

Осим малопродајног објекта “Робот”, који би у октобру требало да отвори врата за купце и запосли десетине Дервенћана, у овој пословној зони ускоро ће и компанија “Вокел” градити објекат површине 5.000 квадрата и обезбиједити нова радна мјеста. Ријеч је о инвестицији “тешкој” око четири милиона марака.

Начелник Дервенте Милорад Симић рекао је за “Глас Српске” да онај ко занемари реални сектор нема никакву будућност.

- Добили смо једногласну подршку Владе РС за статус града, не због броја становника или површине, већ због процента запосленог становништва, извоза и напретка привреде. Прошлогодишњи извоз износио је око 13.000 КМ по становнику Дервенте, што је укупно 333,5 милиона марака. Настављамо тим путем и у овој години. Било је малог застоја два мјесеца због короне, али настављамо. Доказ су и нове милионске инвестиције, које ће ускоро бити реализоване - рекао је Симић.

Додао је да је у Дервенти око 7.000 запослених те да је стопа запослености већа у односу на републички просјек.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић рекао је за “Глас Српске” да је одлука руководства општине Дервента прије неколико година била кључна, јер су запуштену улицу претворили у пословну зону.

- Сви смо сентиментално везани за Жељезничку, којом је пролазила ускотрачна пруга, а “ћиром” се стизало све до Беча. Све фабрике које су у то вријеме радиле биле су наслоњене на пругу, што је олакшавало пословање. Изузетно је значајно да та улица оживљава и да се ту отварају нова радна мјеста. То је искорак напријед, јер нова предузећа значе и нова радна мјеста и приходе који ће ојачати општински буџет - рекао је Пазуревић, додавши да што је већа конкуренција то је боља услуга и ниже су цијене, тако да је и то још један плус за ову општину, која чека статус града.

 Статус града

Прва расправа о промјени статуса Дервенте биће одржана идуће седмице у Народној скупштини Републике Српске. Пред посланицима је нацрт закона о граду Дервента, који је недавно усвојила Влада Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана