“Црни петак” прогутао више од 26 милиона КМ

 Милијана Латиновић
“Црни петак” прогутао више од 26 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Да хистерија “црног петка” ни у вријеме економске кризе не заобилази Српску показује податак да су шопингхоличари посљедњег петка у новембру спискали 26,13 милиона марака.

Према подацима Пореске управе РС промет у малопродаји посљедњег петка у новембру прошле године износио је нешто више од 30 милиона марака.

У 2020. години, у јеку пандемије вируса корона, промет преко фискалних каса на “црни петак” био је тежак тек нешто више од седам милиона марака, док рачуница показује да су шопингхоличари у Српској на празник шопинга 2019. године потрошили 27 милиона марака.

Иако је “црни петак” у Српској далеко од истинске шопинг грознице у Европи и Америци, заштитници права потрошача кажу да су бројеви јасни и да потврђују да смо и ми потрошачко друштво.

- Иако стално кукамо да све поскупљује, ипак смо били дио глобалне потрошачке приче. Многи су чекали баш тај посљедњи петак у новембру да би по далеко нижим цијенама пазарили неки комад одјеће, обуће или технике, међутим углавном су били снижени комади само одређене боје, само нека величина и углавном није било ни приближно онако као у свијету, гдје су тога дана цијене заиста снижене - рекла је за “Глас” извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић.

Казала је да је инкасиран милионски износ и из разлога што је све поскупјело па је и на снижењу све коштало много више него протеклих година.

- Постоји сигурно слој људи који купују жељене ствари, без обзира на цијене. Међутим, под знаком питања је и тамо гдје је писало да је неки производ снижен, десет, 20 или 30 одсто, да ли је заиста снижен, јер су неколико дана прије “црног петка” поједини трговци подигли цијене, а онда на тај дан снизили, односно вратили на ону првобитну. Код нас не може проћи без малверзација - упозорила је Марићева.

Са друге стране економисти кажу да је смањење промета на “црни петак” ове у односу на исти дан прошле године очигледан доказ пада куповне моћи грађана у Српској.

- Очигледно је да је пад куповне моћи више од десет одсто, мање се купује јер нема новца. То показује да је криза наступила на свим нивоима, јер ако је лани промет био 30 милиона, а ове за четири милиона КМ мањи, показује да се инфлација од 17 одсто одразила и на куповину у вријеме “црног петка” - истакао је економиста Зоран Павловић.

Цијене

Муриса Марић је истакла да се код нас у вријеме шопинг дана ни цијене не истичу како треба.

- Примјера ради, у иностранству је један апарат за кафу на “црни петак” био снижен и неколико стотина евра и на њему је уредно истакнута цијена прије снижења, колико је снижење и цијена по којој можете да купите на тај дан, док код нас то углавном није видљиво на начин како је законом прописано - рекла је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана