“Црни петак” напунио касе

Јана Кезић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - По узору на свјетске метрополе и у градовима широм Српске “црни петак”, дан лудих попуста, обиљежиле су велике гужве, а редови дуги по неколико метара испред шопинг центара наслућују да ће и продавци на крају бити задовољни и посјетом и пазарима.

Откако су у петак ујутро отворене трговине, љубитељи шопинга су похрлили у тржне центре како би по сниженим цијенама обновили своју гардеробу. Посљедњи петак у новембру јединствена је прилика да становници “уграбе” оно што мјесецима мјеркају.

Цијене одјеће, обуће и кућанских апарата пале су и до 70 одсто, а већ првог дана били су задовољни како шопингхоличари, тако и продавци.

Из бањалучке радње “Техно маг” казали су за “Глас Српске” да су задовољни потражњом с обзиром на куповну моћ грађана.

- Припремили смо снижења на посебне артикле, не на комплетан асортиман. Највише се траже телевизори и већ је примјетно да је повећана фреквенција купаца у радњи, а биће их вјероватно и више с обзиром на то да акције трају све до понедјељка - поручили су из ове радње.

Из продавнице намјештаја “ГМП ентеријери” из Бањалуке поручују да је посјећеност првог дана солидна упркос цјелокупној ситуацији са вирусом корона, те да се надају да ће тако и остати.

- Неко само гледа, неко купи, с обзиром на то да је код нас велика понуда и снижења до 50 одсто, људи су највише куповали кревете, столове и гарнитуре - рекли су у овој продавници.

Из “Терранове” Бањалука поручили су да се снижења дјечије, мушке и женске одјеће крећу и до 70 одсто само за одређене артикле, те да је посјећеност већа.

Поједини трговци, попут оних у бијељинским радњама “Extreme Intimo” и “P.S. fashion”, нису имали времена за разговор јер су муштерије преплавиле радње. Из бутика обуће “С&КО” у Требињу поручују да су људи са нестрпљењем чекали снижење, јер су претходних дана мјеркали робу, а на “црни петак” су дошли да је и пазаре.

Извршна директорица Удружења грађана “Оаза” из Требиња Недељка Нешка Илић казала је за “Глас” да људи из различитих разлога одлазе у тржне центре посљедњег викенда у новембру.

- Неко иде из чисте знатижеље, а неко иде да уграби попуст. “Црни петак” код нас је заживио у посљедњих неколико година, прије то није била навика, а људи ће сагледати у овим данима погодности па ће се прилагођавати - казала је Илићева. Додала је да постоје грађани који својом платежном моћи не могу себи приуштити ствари упркос великим попустима.

Бањалучанин Марко Савић испричао је за “Глас” да је у петак у “Делта планету” већ у десет сати била гужва.

- У неким радњама се чекало и у реду, али у већину се могло одмах ући. Снижења у неким трговинама ишла су и до 50 одсто, у неким на два артикла трећи је ишао гратис. Али искрено, очекивао сам веће попусте и боље понуде с обзиром на то какви су попусти у Европи, а поготово у Америци - казао је Савић додајући да тренд “црног петка” још није достигао ниво као у већим земљама у свијету.

Опрез на интернету

Министарство унутрашњих послова РС позвало је грађане да буду опрезни приликом куповине путем интернета, имајући у виду да је у овом периоду повећана куповина путем интернета. Из МУП-а кажу да извршиоци кривичних дјела користе овакве прилике да интензивирају своје активности.

- Грађанима се посебна пажња скреће на лажне интернет странице за куповину, лажне игре на срећу, лажне добитничке картице, лажне интернет странице са рекламама за “црни петак”, те на “фишинг” линкове и и-мејл поруке које промовишу “црни петак” - наглашено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана