Ципеле за рад потиснуле штикле

Милијана Латиновић
Ципеле за рад потиснуле штикле

БАЊАЛУКА - Запослени у фабрикама које производе намјенску обућу за ватрогасце, војнике и полицајце овог љета имају пуне руке посла, упркос пандемији вируса корона, која је без наруџби оставила већину обућара који кроје модне ципеле у Републици Српској.

Производња обуће доминантна је у сектору кожарско-прерађивачке индустрије, а патике, ципеле и чизме из домаћих погона чине највећи удио у пласману производа из тог сектора.

Иако је корона пољуљала обућарски сектор, у которварошкој Фабрици обуће “Дермал”, која дневно произведе око 5.000 пари обуће, кажу да је потражња за намјенском обућом ове године повећана.

- Од марта до краја јуна ове године повећали смо извоз за око 15 одсто у односу на исти период лани. Послове смо договорили још крајем прошле године и радили смо пуном паром. Упркос пандемији, успјели смо повећати обим производње, посебно намјенске обуће, која је веома тражена. Наши партнери у Њемачкој и Аустрији нису стајали, није било отказивања наруџби, а како много фабрика у Европи није радило, од нас су куповали више - истакао је власник и директор “Дермала” Раденко Бубић.

Додао је да је у марту било потешкоћа са набавком репроматеријала, јер је транспорт кроз Хрватску био отежан.

- Тамо гдје су иначе потребна три камиона, радило је пет, само да бисмо на вријеме обезбиједили репроматеријал - казао је Бубић.

Фабрике РС у чијим погонима настаје обућа за свакодневну употребу и модне ципеле због пандемије су имале обим посла мањи за око 30 одсто у протеклим мјесецима у односу на исти период лани.

- Стала је куповина, а посљедица тога је отказивање уговора. Партнери из иностранства су звали свакодневно да отказују уговоре јер су њима велики трговачки ланци отказали наруџбе. То је тај домино ефекат који нас није могао заобићи у том ланцу производње - рекао је власник и директор Фабрике обуће “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић, истакавши да мање фирме губе тло под ногама и да је неизвјесна јесен пред њима.

Да је пандемија уздрмала обућарски сектор, потврђују и подаци Спољнотрговинске коморе БиХ, према којима је у првом полугодишту ове године БиХ извезла обућу у вриједности од 384 милиона марака, што је за око 19 одсто мање у односу на исти период лани. Највише производа извезено је у Италију, Њемачку, Аустрију, Словенију, Хрватску и Француску.

 Проширење

Раденко Бубић је истакао да је у јеку пандемије “Дермал” примио још 170 радника, који успјешно завршавају обуку у погонима тог предузећа.

- Градимо нове хале и у Котор Варошу и Кнежеву, у којима ће бити распоређени ти радници. Уколико се пандемија смири до краја године, могућа су и нова запошљавања - рекао је Бубић и додао да то предузеће тренутно запошљава 1.088 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана