Цијене грађе отишле у небо

Милијана Латиновић
Цијене грађе отишле у небо

БАЊАЛУКА - Цијене јелове резане грађе скочиле су између 50 и 70 одсто, а у сектору дрвопрераде у Српској кажу да су томе допринијели односи међу појединим великим тржиштима, те повећана потражња посебно за дрвеним кућама које се праве од те сировине.

Након поскупљења стиропора, свих врста метала па и алуминијумске и ПВЦ столарије, на тржишту се биљежи и велики скок цијена резане грађе, а  предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало каже за “Глас Српске” да је већина производа од дрвета поскупјела.

- Највише су скочиле цијене јелове резане грађе, између 50 и 70 одсто у зависности од сортимената, храст је поскупио око 30 одсто. Поскупљење на свјетском тржишту прелило се и код нас, а са друге стране спекулише се да су Американци покуповали грађу у Европи и на тај начин пореметили токове на европском тржишту. Осим тога, забиљежена је велика потражња за кућама од дрвета, које се углавном праве од јелове грађе, тако да је и у томе сегменту повећана потражња - рекао је Партало који је и директор предузећа “Дрвопродекс” .

Додао је да произвођачи желе да направе што веће лагере да имају што више робе, а и наруџбе су вишеструко повећане.

- И ми као произвођач паркета имамо двоструко веће наруџбе него што смо имали раније и буквално имамо већ распродану производњу за наредних неколико мјесеци - нагласио је Партало.

Истиче да су произвођачи из Српске мали играчи на свјетском тржишту, те да су захтјеви далеко већи у односу на расположиве количине робе, али да ове године сви очекују раст промета у појединим предузећима, и до 40 одсто. Нагласио је да је и поскупљење готових производа неминовно.

- Дефинитивно је да ће бити промјена цијена, скачу улазне па и ми дижемо цијене готових производа. Можда ће профитна стопа бити нешто мања, али за сада ситуација је добра за дрвну индустрију - истакао је Партало.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је за “Глас Српске” да  вјерује да је пандемија вируса корона лани изазвала одређене поремећаје у робним токовима што се рефлектовало на раст потражње на тржишту Српске.

- Видјећемо како ће се ситуација одвијати, али дефинитивно је потражња велика. Порасле су цијене репроматеријала за производњу намјештаја и видјећемо колико ће бити могуће повећавати цијене готових производа - рекао је Шиник.

Сировина и из увоза

Дарко Партало је рекао да је шумски етат ограничен те да се годишње у Српској може посјећи око милион кубика трупаца.

- Дио прерађивача увози резану грађу и елементе из Хрватске. Осим тога увозимо шперплочу из Русије, потом иверицу и неке друге материјале са свјетског тржишта и правимо готове производе у комбинацији са домаћим дрветом - рекао је Партало.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана