Цијене горива на већини пумпи у Српској остају исте: Уредба не мијења цјеновнике

Данијела Бајић
Цијене горива на већини пумпи у Српској остају исте: Уредба не мијења цјеновнике

БАЊАЛУКА - Уредба о одређивању марже на нафтне деривате неће значајно измијенити цјеновнике на бензинским пумпама у Српској јер су, како кажу нафташи, и прије ове одлуке цијене горива формиране по нижим маржама него што је то сада прописано.

Влада РС је у петак донијела Уредбу о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата на територији РС, према којој се трговцима нафтним дериватима на велико прописује максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата.

Трговцима нафтним дериватима на мало, овом директивом, прописује се максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата. Уредба је јуче објављена у “Службеном гласнику РС”, а на снагу ступа осмог дана од објављивања.

Нафташи кажу да цијене горива остају мање-више исте као и прије доношења ове уредбе, па се на пумпама литар бензина 95 креће од 1,90 до 1,99 марака, док је за дизел потребно издвојити од 1,85 до 1,99 КМ, а плин од 1,10 до 1,16 КМ.  

Предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС Драган Тришић истакао је да је код већине дистрибутера цијена у складу са уредбом, те да је гориво на појединим пумпама појефтинило за два-три фенинга по литру.

- Дистрибутери су и у претходном периоду радили са много нижом маржом, тако да се то ограничење неће значајно одразити на цијене. Што се тиче базних горива, односно бензина и дизела, њихове цијене су на већини пумпи биле и остале у граничним вриједностима - казао је Тришић.

Додао је да се у наредним данима не очекује повећање набавне цијене, те да би продајна цијена могла пасти само због конкуренције.

Директор “Крајинапетрола” Милован Бајић истакао је да корекција због уредбе неће бити, јер је маржа на основу које су формиране тренутне цијене знатно нижа од предвиђене. 

- На нама је да поштујемо уредбу, а сумњам да је и неко од колега ишао са корекцијом цијена, јер смо сви, иначе, ишли са нижом маржом - казао је Бајић.

Потребе за корекцијом цијена због нове уредбе нису имали ни на бензинским пумпама “Нешковић”. Генерални директор фирме “Нешковић” Јовица Вучковић рекао је да је цијена дизела на њиховим бензинским пумпама 1,94 марке по литру, док је бензин 1,97 КМ.

- Све цијене су у оквиру који је прописан Уредбом о одређивању марже, тако да нећемо за сада ићи са њиховом корекцијом - казао је Вучковић.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац истакао је да доношењем ове уредбе Влада Српске жели да спријечи неконтролисани раст цијена.

- Повећање цијена нафте и нафтних деривата утиче на све аспекте привредног живота, тако да Уредба о ограничењу марже представља сигуран оквир - казао је Грабовац.

Уредбу о ограничењу марже за нафтне деривате прошле седмице добила је и ФБиХ.

Казне до 10.000 КМ

Новчане казне за трговце који буду поступали супротно одредбама прописаним уредбом су у распону од 5.000 до 10.000 КМ, уз могућност изрицања мјера одузимања имовинске користи остварене извршењем прекршаја.

Инспекцијски надзор над примјеном уредбе вршиће Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана