Цијене горива лете у небо

Данијела Бајић
Цијене горива лете у небо

БАЊАЛУКА - Цијене горива на бензинским пумпама широм Српске константно расту, а према најавама нафташа, возачи у наредних десет дана могу да очекују додатни скок од око пет фенинга по литру.

Разлог новог поскупљења је, кажу нафташи, раст набавних, односно рафинеријских цијена нафте и нафтних деривата.

Предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Драган Тришић истакао је да се на бензинским пумпама у Српској литар бензина 95 тренутно креће од 1,89 до 1,90 марака, док је за дизел потребно издвојити између 1,89 и 1,96 КМ.

Он за “Глас Српске” тврди да власници бензинских пумпи приликом формирања цијена укалкулишу што мању маржу.

- Бензинске пумпе у Српској иду са минималним повећањима цијене, иако би гориво требало да кошта изнад двије марке по литру, као што је у ФБиХ, гдје достиже и до 2,11 КМ - казао је Тришић и додао да нафташима у Српској, кад се све дода и одузме, не остане ни по 0,15 КМ по литру.

Према његовим ријечима, то је недовољно да би се покрили сви трошкови, поготово кад се томе дода чињеница да је лани промет на бензинским пумпама опао и до 30 одсто.

- Затварање граница и знатно смањен број долазака странаца довели су до пада промета на бензинским пумпама у Српској. Оне у пограничним подручјима на којима су раније редовно биле гужве сада готово да немају посла. Трошкови су фиксни, потрошача много мање, а набавна цијена константно расте - рекао је Тришић.

Додао је да су упркос свим недаћама сачувана сва радна мјеста, а шта ће бити касније, каже, ни сам не зна.

Директор “Крајинапетрола” Милован Бајић је истакао да у посљедњих мјесец дана свакодневно расту рафинеријске цијене нафте и нафтних деривата, на шта не могу утицати.

- Покушавамо на све могуће начине да се уклопимо, јер ситуација није нимало добра. Марже су мање него што су биле, а ни промет није за похвалу, тако да не знамо шта да очекујемо у наредном периоду - казао је Бајић.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац је истакао да када је ријеч о цијенама горива у обзир треба узети да је једној литри урачунат велики износ дажбина.

- С обзиром на то да на нивоу БиХ нема уредбе која регулише цијене нафте и нафтних деривата, оне се разликују од регије до регије - казао је Грабовац. Додао је да су цијене нафте и нафтних деривата у БиХ раније биле најниже у региону те да је до поскупљења дошло увођењем нових намета, који, према његовим ријечима, оптерећују џепове становника и отежавају пословање привредницима.

 Увоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у фебруару ове године увезени су нафта и нафтни деривати у вриједности од 87 милиона КМ. Просјечна цијена по којој је увезен безоловни бензин у прошлом мјесецу износила је 0,70 КМ по литру, а дизел 0,71 КМ.

Према Закону о акцизама у БиХ за дизел гориво и петролеј се плаћа 0,30 КМ по литру, за безоловни бензин 0,35 КМ, а за моторни бензин 0,40 КМ. Осим акциза у цијену литра деривата нафте улазе и двије путарине, односно 0,15 КМ по литру деривата за одржавање путева и 0,25 КМ по литру деривата за изградњу аутопутева и за изградњу и реконструкцију других путева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана