Цијене горива константно у паду

Милијана Латиновић
Цијене горива константно у паду

БАЊАЛУКА - Појефтињење нафте на свјетском тржишту приморао је и домаће бензинске пумпе да снизе цијене деривата, а с обзиром на берзанска кретања још ниже цијене бензина и дизела могуће су до краја седмице.

Према подацима са берзи, цијена америчке нафте пала је протеклих дана због пандемије вируса корона на око 20 долара по барелу, што је близу најнижег нивоа у посљедње двије деценије.

Директор “Крајинапетрола” Милован Бајић истиче за “Глас Српске” да су цијене горива снижавали неколико пута током марта, а посљедње појефтињење било је прије три дана.

- И бензин и дизел коштају 1,99 КМ по литру, а очекујем да би до краја ове седмице цијене могле још пасти - рекао је Бајић и додао да би до краја седмице на пумпе “Крајинапетрола” требало стићи гориво упркос отежаном транспорту.

Истакао је да је евидентно да је промет на пумпама смањен, те да су у марту у просјеку имали трећину прошлогодишњег мјесечног промета.

- Несташице горива неће бити бар за сада, с обзиром да је и промет пао. Тренутно имамо залихе за мјесец дана, а с обзиром да очекујемо испоруку, проблема не би требало бити - додао је Бајић.

Цијене нафтних деривата у протеклих неколико дана снижене су и на “Нешковић” пумпама у Бањалуци, тако да возачи литар дизела и бензина плаћају 1,99 КМ.

На бензинским пумпама “Супер Петрол” кажу да већ 15 дана цијене нису кориговали, те да ће даља кретања цијена зависити од ситуације на берзама.

- Цијена и дизела и бензина је 1,99 КМ по литру већ неколико дана. Евидентан је смањен промет на пумпама у складу са ситуацијом и ограниченим кретањем људи - истакли су на “Супер Петрол” пумпама.

Најјефтиније гориво у Српској и даље точе Прњаворчани који на “Фортуна оил” пумпи литар бензина плаћају 1,69 КМ, а литар дизела 1,60 КМ.

Дистрибутери нафте и нафтних деривата у Српској поручују да зависе од рафинерија у окружењу из којих набављају гориво, те да у зависности од њихових потеза и они формирају цијене на бензинским станицама и да не могу појефтинити гориво уколико цијена у рафинеријама не пада.

Гас

Милован Бајић каже да цијене аутогаса нису мијењали ових дана, те да литар кошта 1,09 КМ.

- Појефтинио је гас за домаћинства и износи 0,85 КМ по литру - рекао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана