Цијене галопирају, количине каскају

Милијана Латиновић
Цијене галопирају, количине каскају

БАЊАЛУКА - Седмомјесечни увоз из Русије у БиХ готово је сустигао вриједност за цијелу прошлу годину, што није резултат повећања количине робе која је стигла са истока, већ огромног раста цијена тих производа.

Истакао је то за “Глас Српске” директор Агенције за промоцију извоза (БХЕПА) Спољнотрговинске коморе БиХ Енес Алишковић коментаришући податке о робној размјени двију земаља.

Према подацима Спољнотрговинске коморе, вриједност робе увезене из Русије у БиХ за седам мјесеци ове године износила је 264,7 милиона марака, док је за цијелу прошлу годину вриједност робе која је са истока стигла код нас износила 277,4 милиона марака. Разлика од 12 милиона приписује се енормном расту цијена кључних производа којима двије земље тргују.

С друге стране, посматрајући количину, од јануара до краја јула БиХ је увезла из Русије 270,8 милиона килограма робе, а у истом периоду лани 424,2 милиона килограма.

Алишковић истиче да је број производа којима двије земље тргују веома мали.

- Четири основна производа које увозимо и која чине око 90 одсто увоза из Русије су гас, нафтна уља, камени угаљ и кокс. Разлог повећања увоза у овој години, ако гледамо вриједносно, не огледа се у повећању количина, већ у повећању цијена наведених производа - објаснио је Алишковић.

Када је ријеч о пласману производа из БиХ у Русију, Алишковић истиче да ту нема претјераних осцилација те да се пласман задржао на готово истим вриједностима као за седам мјесеци прошле године. Према подацима Коморе, вриједност извезене робе за седам мјесеци износила је 32,87 милиона КМ, док је цијеле прошле године достигла 107,8 милиона КМ.

- У извозу највеће учешће имају лијекови и воће, конкретно јабуке и крушке. Извоз је и количински и вриједносно био приближно једанак као у истом периоду протекле године - рекао је Алишковић појаснивши да се, упркос сукобу између Русије и Украјине, пословање наставља јер производи које ми пласирамо тамо не подлијежу санкцијама.

Када је ријеч о спољнотрговинској размјени са Украјином, Алишковић истиче да је дошло до промјена и до раста увоза из те земље.

- У првих седам мјесеци прошле године на водећем мјесту у увозу био је кокс. Међутим, у овој години тај производ нисмо увезли, али је због мањка сјемена сунцокрета на тржишту дошло до раста увоза те сировине из Украјине - рекао је Алишковић.

Према подацима Коморе, БиХ је из Украјине за седам мјесеци ове године увезла робу вриједну 29,09 милиона марака, док је за цијелу прошлу увоз био тежак 37,9 милиона КМ. Осим тога, вриједност домаћих производа пласираних на тамошње тржиште од јануара до краја јула ове године је 8,4 милиона КМ и готово је сустигла вриједност цијелог лањског пласмана који је износио око девет милиона марака.

Транспорт

Енес Алишковић је појаснио да спољнотрговинска размјена између БиХ и Русије и Кине функционише отежано уз повећане трошкове транспорта.

- Наши извозници проналазе могућност уз веома отежан и знатно скупљи транспорт - рекао је Алишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана