Цијена “Житопромета” биће позната 3. новембра

Милијана Латиновић
Цијена “Житопромета” биће позната 3. новембра

БИЈЕЉИНА - Одбор повјерилаца бијељинског “Житопромета” у стечају донио је одлуку о продаји непокретне имовине тог предузећа, а почетна цијена биће усаглашена на Скупштини која је заказана за 3. новембар.

Рекао је то предсједник Одбора повјерилаца “Житопромета” Душан Томић нагласивши да очекује да ће до краја године имовина некадашњег семберског гиганта бити продата.

- Све иде у добром правцу и увјерен сам да ће стечај бити окончан до нове године. Радници све наде полажу у фирму “Павгорд”. Очекујемо да ће та компанија дати најбољу понуду те подићи “Житопромет” на ноге - рекао је Томић.

Он је подсјетио да су радници од 29. новембра прошле године пријављени на Завод за запошљавање те да остварују мјесечне новчане накнаде, јер је “Павгорд” за све њих уплатио доприносе у износу од око 600.000 марака те је на тај начин повезан стаж запосленима, који су радили у овом предузећу до отварања стечаја.

Томић је додао да је бијељински “Житопромет” некада запошљавао 234 радника, а у тренутку прекида рада било је 114 запослених.

Томић је рекао да инвеститор води рачуна о имовини предузећа и чини све да се сачува имовина какао би производња поново могла да почне.

- Погони су очишћени и спремни тако да вјерујем да ћемо сви на прољеће поново почети да радимо - рекао је Томић, додавши да он и још пет радника редовно дежурају у “Житопромету” да сачувају имовину.

Иако је раније било најављено да ће ово предузеће већ у овој сезони почети са примањем пшенице, то се није догодило јер је пандемија вируса корона успорила стечајни поступак.

Проблеми у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту појавили су се још прије двије године. У септембру 2018. године силоси овог предузећа били су пуни пшенице, али су погони стајали, јер ратарима није био плаћен род. Због тога што им је фирма тада дуговала три плате и нису имали уплаћено пензијско и здравствено осигурање радници су ступили у штрајк. Проблеми су потрајали годину дана, а отварање стечаја у децембру прошле године омогућено је заједничким ангажманом синдиката радника и инвеститора, али и представника некадашњег већинског власника Слободана Павловића који се нису бунили против овог рјешења.

Потраживања

На рочишту, које је одржано у фебруару, признато је 6,2 милиона потраживања, од чега 4,8 милиона КМ компанији “Павгорд”. Имовина  некадашњег млинско-прерађивачког гиганта процијењена је на скоро 12 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана