Цијена "Шећеране" пала на осам милиона КМ

Милијана Латиновић
Цијена "Шећеране" пала на осам милиона КМ

БАЊАЛУКА - Ниједна понуда није стигла за куповину бијељинске Фабрике шећера у стечају те ће продаја тог пропалог предузећа бити настављена у марту по цијени од осам милиона марака.

Потврдио је то за "Глас Српске" стечајни управник "Шећеране" Небојша Матић, подсјетивши да је Одбор повјерилаца данас засједао 40. пут.

Имовина бијељинске "Шећеране" 14. пут je ишла на добош и то по цијени од 8,5 милиона марака, а за данас је била заказана друга овогодишња јавна продаја "Шећеране. Како није било заинтересваних купаца, цијена је пала за 500.000 марака.

Матић је јуче рекао да су "Шећерану" недавно обишли представници једне компаније из Аустрије.

- Представници једне аустријске компаније и њихове колеге из Мостара долазили су да погледају имовину Фабрике шећера, али ништа још није договорено. Истакли су да су заинтересовани за куповину "Шећеране", али да би сачекали још мало да цијена падне - рекао је Матић.

Он је подсјетио да је од 2015. године, од када је то бијељинско предузеће у стечају, једини и најозбиљнији купац била фочанска фирма "Павгорд" која је за "Шећерану" нудила пет милиона марака и била уплатила депозит од 100.000 КМ. 

- Скупштина повјерилаца тада није прихватила тај износ, сматрајући да се имовина Фабрике шећера може продати по много бољој цијени - истакао је Матић. 

Имовина "Шећеране" продавана је по цијени од десет милиона марака. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који годинама мјерка "Шећерану" и за њу нуди 6,9 милиона марака, за њу су биле заинтересоване и фирме "Солтист" и "Саријел" из Турске, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала.

Након њих у трку за пропало предузеће ушла је и компанија "Нива" из Жабља у Србији која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате.

Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала.
Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година.

Технолошка цјелина

Скупштина повјерилаца бијељинске "Шећеране" донијела је крајем прошле године одлуку да би продаја ове фабрике требало да буде убрзана и окончана у што краћем року. Одлучено је да ће фабрика и даље бити продавана као технолошка цјелина, лицитирањем цјелокупне имовине.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана