Цијена малине руши рекорде

Милијана Латиновић
Цијена малине руши рекорде

БАЊАЛУКА - Хладњачари у БиХ одријешили су кесу, па за килограм малине плаћају и више од шест марака, због чега произвођачи широм земље, након неколико пропалих сезона, задовољно трљају руке.

Рекордних 6,82 КМ за килограм црвеног злата јуче је понудила фирма “Оранж плус” из Кисељака. По тој цијени, како су навели, плаћају малину сорте микер и у њу су урачунати и ПДВ и превоз, док 6,50 КМ плаћају килограм сорте виламет.

По свему судећи, ово би могла бити једна од најбољих година за произвођаче јер ни у у вријеме највеће експанзије подизања малињака цијена није прелазила четири марке, а најнижа је била 1,5 КМ прије неколико година, када је већина рода завршила на сметљишту.

Разлога за задовољство имају произвођачи у Подрињу, јер је и један од највећих хладњачара у том крају, власник хладњаче “Агро др” Петко Ранкић, спреман да плати до шест марака по килограму.

- Испод четири марке сигурно нећемо ићи, а вјерујем да ће у складу са потребама тржишта цијена ићи и до шест марака. Имамо велике наруџбе из Њемачке и тренутно бисмо могли ићи до шест марака, а како ће бити касније, видјећемо. Ово су рекордне цијене, никада није било оволико за седам година од када имам хладњачу - истакао је Ранкић.

Додао је да планира у овој години да откупи око 1.500 тона “црвеног злата”.

Предсједник Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Љубиша Алемпић рекао је за “Глас Српске” да је квалитет малине одличан.

- Количина није онаква какву смо очекивали, јер су касни прољећни мразеви направили штету у малињацима, али је цијена екстра. Имајући у виду да је у Ариљу у Србији килограм малине око 400 динара, односно седам марака, треба очекивати да и наши хладњачари прате кретања у региону - казао је Алемпић, који малину и купину узгаја на површини од два хектара.

Подсјећања ради, малинари су у 2019. години за килограм овог воћа добијали највише 2,5 марака, док су лани хладњачари за килограм овог црвеног воћа плаћали 3,5 марака.

Берачи

Љубиша Алемпић је рекао да, с обзиром на високе дневне температуре, малину беру ујутро рано и предвече, те да берача има довољно.

- Нема проблема са недостатком радне снаге. Дневнице берача се крећу око 50 марака и веће су него протеклих година - истакао је Алемпић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана