Централна банка БиХ: Штедња становништва достигла рекордних 13,35 милијарди КМ

Срна
Централна банка БиХ: Штедња становништва достигла рекордних 13,35 милијарди КМ

САРАЈЕВО - Подаци Централне банке БиХ на крају септембра показују да су укупни депозити становништва код комерцијалних банака у БиХ забиљежили рекордан износ од 13,35 милијарди КМ.

- Депозити становништва имају далеко највеће учешће од 54,9 одсто у укупним депозитима код комерцијалних банака, па стога представљају најважнији извор средстава на основу којег комерцијалне банке могу финансирати кредитне активности - саопштено је из Централне банке БиХ.

Орочени и штедни депозити становништва износе 5,49 милијарди КМ или 41,1 одсто укупних депозита становништва, од тога краткорочни депозити су 393 милиона КМ, а дугорочни 5,09 милијарди КМ.

Трансакциони рачуни и депозити по виђењу чине 7,86 милијарди КМ или 58,9 укупног укупних депозита становништва.

У погледу валутне структуре, депозити становништва у домаћој валути износе 6,07 милијарди КМ, што чини 45,4 одсто учешћа, што је значајно више него прије седам година када је учешће депозита у домаћој валути било испод 40 одсто, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је овај пораст учешћа депозита јасан показатељ повјерења у конвертибилну марку. Депозити у еврима и они с валутном клаузулом везаној за евро износе 6,65 милијарди КМ или 49,8 одсто, а учешће депозита у осталим страним валутама је 4,7 одсто.

Подаци показују да се депозити становништва у БиХ континуирано повећавају, па су тако у поређењу са стањем на крају септембра прошле године порасли за 454 милиона КМ или 3,5 одсто.

- Међутим, постоје значајне разлике у кретању депозита зависно од типа депозита. Трансакциони рачуни су порасли за 13,1 одсто (или за 500 милиона КМ) а депозити по виђењу биљеже пораст од 3,6 одсто (за 124 милиона КМ). Орочени и штедни депозити, а који одражавају штедњу, на годишњем нивоу биљеже благи пад од три одсто (за 170 милиона КМ) - наведено је у саопштењу Централне банке БиХ.

У саопштењу се додаје да, према подацима Свјетске банке, у БиХ 59 одсто становника изнад 15 година има отворене рачуне у банкама, с тим да међу радно неактивним становништвом само 43 одсто има отворене рачуне.

У поређењу с другим европских земљама, ово су прилично ниски проценти, јер чак 95 одсто становника у земљама еврозоне имају отворене рачуне у банкама, у Хрватској је тај проценат 86 одсто, а у Србији 83 одсто.

- Поводом Међународног дана штедње треба још једном афирмисати кориштење финансијских услуга које могу подстаћи општи развој, јер помажу финансирање здравља, образовања и предузетништва, те олакшавају финансијске ударе на становништво. Глобално постоји велики јаз, при чему они с већим примањима много више користе финансијске услуге од сиромашнијих - додаје се у саопштењу.

Стабилан домаћи банкарски сектор, уз поуздан систем за осигурање депозита, пружа гаранцију становништву да своја финансијска средства држи на рачунима у банкама, да масовније користе финансијске услуге и поузданије управљају својим финансијама.

На основу тог повјерења и повјерених средстава становништва, банке су у могућности да финансирају и доприносе ефикаснијем функционисању и расту економије, те да помогну у редуковању неформалних трансакција.

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић изјавио је да се штедња данас рефлектује кроз самоодрживе пројекте, у сваком искориштеном плоду из природе, култивисаном комаду необрађене земље на којем ће се посадити нешто, папиру који ће се рециклирати.

- На тај начин постаје приход за будућу потрошњу. Наши грађани су свјесни важности штедње. Данас она више не значи само пуко чување новца, већ и другачији однос према постојећим ресурсима - изјавио је Софтић поводом Међународног дана штедње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана