Централна банка БиХ: Смањена инфлациона очекивања због кризе узроковане вирусом корона

Срна
Централна банка БиХ: Смањена инфлациона очекивања због кризе узроковане вирусом корона

САРАЈЕВО - Централна банка БиХ је, на бази прикупљених података у октобру, објавила да инфлациона очекивања за 2020. годину износе 0,27 одсто, што је знатно ниже од раније исказаних.

Разлог томе је опште успоравање економских активности и потражње, што се директно одражава на врло благи очекивани пораст цијена, саопштено је из Централне банке БиХ.

“За 2021. годину очекивања су да ће инфлација износити један одсто, што индицира да се не очекују знатнији инфлаторни притисци. Постојећи аранжман монетарне политике највећим дијелом омогућио је одржавање ниске инфлације, што је један од предуслова за одржив економски раст”, наведено је у саопштењу.

Истраживања инфлационих очекивања су важна за мониторинг економских догађања.

Уобичајена пракса је да централне банке надгледају инфлациона очекивања, да би на основу тога могле интервенисати и одржавати стабилну инфлацију.

Централна банка БиХ је, по препоруци Европске комисије, приступила полугодишњим истраживањима инфлационих очекивања.

Прикупљање и анализирање података првенствено се односи на инфлациона предвиђања експерата финансијског сектора у БиХ за текућу и наредну годину.

Из Централне банке БиХ су нагласили да ће и даље, у сарадњи са банкама и осигуравајућим друштвима, редовно спроводити ова истраживања и објављивати резултате ради транспарентне комуникације са јавношћу и очувања кредибилитета монетарне политике. /крај/веб/ам

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана