Централна банка БиХ: Пооштрени услови кредитирања

Срна
Централна банка БиХ: Пооштрени услови кредитирања

САРАЈЕВО - Централна банка БиХ објавила је резултате анкете о кредитној активности банака за трећи и четврти квартал 2020. године, који показују да је на страни понуде дошло до пооштравања услова за кредитирање, уз истовремено смањивање потражње за кредитима и за предузећа и за становништво.

Циљ ове анкете, коју је спровела Централна банка БиХ, јесте да се стекне увид у кретање стандарда и услова кредитирања комерцијалних банака, те сагледа понуда и потражња за кредитима у БиХ.

Главни фактори који утичу на пооштравање кредитних услова везани су за перцепцију ризика, што је посљедица погоршаних економских околности које се односе на рецесију, саопштено је из Централне банке БиХ.

Потражња за кредитима код предузећа има различите тенденције, те је у четвртом кварталу 2020. године регистрован благи пораст потражње за кракторичним кредитима, док је смањена потражња за дугорочним.

Код сектора становништва, већ два квартала узастопно, запажа се смањење потражње и за потрошачким и за стамбеним кредитима.

Изражена очекивања у погледу понуде говоре да се не очекује скоро ублажавање кредитних услова, а у погледу потражње очекује се благи пораст потражње кредита код становништва и краткорочних кредита код предузећа.

Овакав развој на тржишту је очекиван, с обзиром на економске посљедице пандемије узроковане ковидом 19, а слични трендови се запажају и у другим економијама.

Спровођење анкете о кредитној активности банака омогућиће детаљније анализе кретања на кредитном тржишту, а тиме ће се потпомоћи и аналитички и истраживачки задаци у Централној банци, од чега ће корист имати и пословна заједница и шира јавност.

Анкета се спроводи квартално кроз прикупљање информација од осам комерцијалних банака, које имају доминантну улогу на домаћем тржишту.

Истраживање је засновано на 16 питања која се односе на промјене везане за понуду и потражњу кредита за нефинансијска предузећа и становништво, а истовремено се прикупљају и очекивања која се односе на наредна три мјесеца.

Европска централна банка је, кроз закључке Економског дијалога између Европске уније и западног Балкана, сугерисала важност увођења овог аналитичког инструмента.

У том смислу је ово истраживање у значајној мјери методолошки усклађено са сличном анкетом која се спроводи за еврозону.

У реализацији ове идеје изузетно значајну техничку помоћ пружила је Аустријска народна банка кроз ИПА пројекат о јачању капацитета централних банака западног Балкана, чиме се постепено врши и усклађивање са принципима рада Европског система централних банака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана