Чарапе из БиХ носе и Арапи

 Јана Кезић
Чарапе из БиХ носе и Арапи

БАЊАЛУКА - САД, Канада, Шведска, Малта и Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) само су неке од држава у које БиХ извози чарапе, а да су инострани партнери задовољни свједочи и податак Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којем је током 11 мјесеци у иностранство отишло ових производа у вриједности већој од 15,8 милиона марака.

Подаци УИО показују да је у БиХ током 11 мјесеци ове године извоз хулахоп чарапа, укључујићи и оне без стопала те чарапа, кратких чарапа, укључујићи и оне за вене, као и обуће без причвршћеног ђона, плетене или хеклане, био већи за око 4,9 милиона марака у односу на исти период лани.

- Током ове године из БиХ је ових производа највише извезено у Италију и то у вриједности већој од 11,2 милиона марака - показују подаци УИО.

У истом периоду годину раније БиХ је чарапе извезла у вриједности већој од 10,9 милиона марака. И тада је ове робе највише отишло на италијанско тржиште и то у вриједности већој 8,8 милиона марака.

Према подацима Завода за статистику РС управо чарапе су дале трећи највећи допринос расту извоза током десет мјесеци ове године.

- Чарапе чине 2,5 одсто извоза. Раст вриједности извоза износио је 75,9 одсто у односу на исти период претходне године - подаци су Завода.

У компанији “Gloria Line” из Бањалуке за “Глас Српске” кажу да своје производе највише извозе на тржиште Њемачке и Словеније те истичу да су цијене финалних производа веће него лани за око 30 одсто.

- Цијене репроматеријала су знатно скочиле, али без обзира на то производња је остала на истом нивоу - рекли су у фирми “Глориа Лине”, додајући да имају циљане групе купаца.

Са друге стране у фирми “Мадам” из Котор Вароша, која се бави производњом чарапа, кажу да своје производе само пласирају на тржиште БиХ, јер немају капацитет да могу извозити.

- Потражње за нашим производима има, али нисмо размишљали о извозу, јер се тешко ширити у овим условима, када је свака испорука репроматеријала по новим и вишим цијенама - рекли су у овом предузећу.

Објаснили су да је веома тешко испратити сва поскупљења, јер цијене финалних производа не могу толико расти.

У мини-фабрици чарапа “EMS Factory” из Калесије кажу да су високе цијене репроматеријала утицале и на производњу те истакли да раде са чешљаним памуком.

- Само поскупљење репроматеријала утиче и на цијене финалног производа па су цијене морале ићи горе, због чега смо морали раскинути сарадњу са појединим партнерима - казали су “EMS Factory”.

Објаснили су да неће доћи до нових поскупљења ако не буду дизали цијене репроматеријала.

Иако су имали поједине понуде, како кажу, још нису оријентисани на извоз.

- Најчешће се у љетним мјесецима траже стопалице и чарапе до глежња, док у зимским мјесецима сокне - рекли су у “EMS Factory”, додајући да раде и штуцне по наруџбама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана