Бранислава Милекић Почетак изградње електране Бук бијела најкасније за годину

Жељка Кокот
Бранислава Милекић Почетак изградње електране Бук бијела најкасније за годину

Бањалука - Почетак изградње хидроелектране "Бук бијела" на Дрини реално је очекивати најкасније за годину, јер би до тада требало да буде завршен главни пројекат, казала је "Гласу Српске" директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић.

Реализацију пројекта иницираног прије неколико година најавио је министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић истичући да ће за петнаестак дана Влада додијелити "Електропривреди" и "Хидроелектрани Вишеград" концесију за изградњу "Бук бијеле". Вриједност инвестиције према идејном пројекту износи око 195 милиона евра, а њена планирана инсталисана снага износи 93,5 мегавата.

Почетак реализације инвестиције највише зависи од окончања израде главног пројекта за који је потребно минимално шест мјесеци.

- Ми већ располажемо значајном пројектно-техничком документацијом на нивоу идејног пројекта. Ова инвестиција ће омогућити да до сада неексплоатисан потенцијал Дрине буде искоришћен за производњу чисте енергије, односно енергије из обновљивих извора - казала је Милекићева.

Она истиче да је ријеч о великој инвестицији која ће бити финансирана путем кредита.

- С обзиром на то да је већ урађена еколошка студија и солидан ниво пројектне документације, средства неће бити тешко прибавити - оптимистична је Милекићева.

Изградња "Бук бијеле" значајна је и за потрошаче, јер ће "Електропривреда РС" из јефтинијег извора добијати велику количину електричне енергије.

- Трошкови производње електричне енергије у хидроелектранама су знатно нижи него у термоелектранама. Реализација ове инвестиције би омогућила одржавање ниских цијена електричне енергије за крајње потрошаче - наводи Милекићева.

Изградња хидроелектрана би у потпуности обезбиједила стабилност електроенергетског система Српске.

- Снага термоелектрана "Угљевик" и "Гацко", које су старе више од 30 година, износи око 300 мегавата и уколико једна од њих неплански изађе из погона, присиљени смо на куповину електричне енергије. Изградњом "Бук бијеле" овај проблем би био ријешен - каже Милекићева и додаје да је Српска током прошлогодишњег капиталног ремонта хидроелектране "Дубровник" у великој мјери осјетила недостатак сопствених хидроелектрана.

Ђокић је јуче казао да је опредјељење Владе да развија нове енергетске капацитете и да ће изградња "Бук бијеле" бити један од највећих пројеката у сектору хидроенергетике у региону и Европи.

- Радује ме чињеница што ћемо са изградњом кренути током наредних мјесеци - каже Ђокић.

Идејни пројекат са студијом изводљивости за изградњу хидроелектране "Бук бијела" на ријеци Дрини код Фоче израдила је швајцарска компанија "Штуки", а представљен је крајем 2011. године. Њиме је планирано да хидроелектрана буде завршена за пет или шест година. Раније је планирано да на Дрини буду изграђене четири хидроелектране - "Бук бијела", "Фоча", "Паунци" и "Сутјеска" укупне снаге 225 мегавата, а вриједност инвестиције је процијењена на 580 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана