Ближи се крај црном тржишту некретнина

Милијана Латиновић
Ближи се крај црном тржишту некретнина

Бањалука - Трговци некретнинама у Републици Српској надају се да ће ускоро бити донесени прописи који ће боље уредити ту област и привући што више инвеститора, те стати у крај црном тржишту, због којег је и републичка каса на губитку.

Предсједник Управног одбора Удружења посредника у промету некретнина РС Предраг Тешић рекао је за “Глас Српске” да је припремљен приједлог закона о посредовању при промету некретнина у Српској.

- Колико год је тај закон битан за посреднике који легално раде, олакшаће и инспекцији посао да поступајући по том закону контролише и кажњава све оне који раде нелегално. Осим тога, и Република ће имати већу корист јер ће се под легалне токове свести наплата провизије при промету некретнина - појаснио је Тешић и додао да је ФБиХ усвојила нацрт закона који регулише ту област.

Тешић је казао да се процјењује да због неуређености ове области оба ентитета губе милионе на годишњем нивоу.

- Очекујемо да ће се приједлог закона до краја ове године наћи у Народној скупштини Републике Српске - нагласио је Тешић.

Иницијатива за доношење закона који ће уредити тржиште некретнина покренута је 2017. године на Међународном сајму некретнина и инвестиција БЛИРЕ, а о свим бенефитима које доноси било је ријечи и у петак на панелу који је одржан у склопу овогодишњег сајма БЛИРЕ, на којем су, осим домаћих, учествовали и стручњаци из Србије.

Члан борда директора “Националне асоцијације Реалтор” Славиша Пешић из Србије каже да доношење закона о посредовању при промету некретнинама показује озбиљан однос државе према професији, тржишту и привредницима.

- Свака озбиљна држава мора обратити пажњу на некретнине јер представљају једну од највећих вредности које људи посједују. Постојање тог закона значајно утиче на тржиште и инвестициону климу једне земље јер озбиљни инвеститори који желе уложити новац захтевају да раде са професионалцима који знају свој посао, а када ова област није уређена, то одбија инвеститоре, што отежава промет некретнина - казао је Пешић за “Глас Српске”. Додао је да због непостојања закона долази и до илегалних радњи, те да на тај начин губи Република кроз порезе и брзину њихове наплате.

Професија

Славиша Пешић је истакао да у Српској, због неуређености области некретнина, губи и сама професија јер до изражаја често долазе они који немају знање и лоше раде свој посао.

- У контакту са колегама чуо сам да је ова струка у Српској препуштана сама себи - рекао је Пешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана