Благојевић: Загарантована цијена гаса важна за привреду Српске

Срна
Благојевић: Загарантована цијена гаса важна за привреду Српске

БАЊАЛУКА - За привреду Републике Српске добро је и веома важно да има загарантовану цијену гаса до краја године и да у ситуацији константног повећања цијена енергената на свјетском тржишту може предвидјети своје пословање у том периоду, изјавио је портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Благојевић је рекао да је то у првом реду веома битно за оне привредне субјекте у Српској које користе гас као основни енергент, јер је од изузетне важност да, уз предвиђање пословања, могу на основу тога да планирају и своје трошкове пословања.

Он је додао да у ту категорију спадају нека од највећих и најуспјешнијих предузећа из Српске, која сада бар до краја године, у ситуацији када цијене енергената расту, могу да планирају своје трошкове и пословање.

- С друге стране, проблем нам представља повећање цијена осталих енергената - нафте и нафтних деривата и зато је недавни закључак Управног одбора Привредне коморе био да се укидањем акциза на путеве и ауто-путеве на ограничен период бар дјелимично утиче на стабилизацију цијена нафте и нафтних деривата и тако се помогне и становништву и привреди - навео је Благојевић за Срну.

Српски члан Предсјендиштва БиХ Милорад Додик договорио је на јучерашњем састанку у Санкт Петербургу са представницима руског "Гаспрома" да се не мијења цијена гаса до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана