Благојевић: Потрошачи у Србији да производе из Српске доживљавају као своје

Срна
Foto: komorars.ba

НОВИ САД - Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић, изразио је задовољство досадашњом промоцијом компанија и фирми из Српске и БиХ на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, оцјењујући, да је Сајам права прилика за такве активности Коморе.

"Привредна комора Српске промоцијом компанија и фирми жели да потрошачи у Србији производе из Српске доживљавају као своје, исто као што на тај начин потрошачи у Српској, доживљавају производе који долазе из Србије. Србија јесте наш најзначајнији спољнотрговински партнер, али је и чињеница, да Српска много више производа увози него што извози у Србију", оцјењује Благојевић.

Благојевић је за Срну на заједничком сајамском штанду Привредне коморе Републике Српске и Спољнотрговинске коморе БиХ истакао да је охрабрујуће што је Српска у Србију за шест мјесеци ове године извезела за око 90 милиона КМ више робе у односу на исти период прошле године.

"За првих шест мјесеци ове године вриједност извоза из Српске у Србију била је 284,5 милиона КМ, док је у истом периоду прошле године извоз у Србију био 197,8 милиона КМ", прецизирао је Благојевић.

Он каже каже да је тај показатељ условио и бољу покривеност увоза, извозом робе из Српске у Србију.

"Стопа покривености увоза извозом у трговинској размјени Српске са Србијом сад је 60 одсто, док је у исто вријеме прошле године била 50 одсто. То је међутим знатно мање него кад се гледа укупна спољнотрговинска размјена Српске са иностранством. Укупна покривеност увоза извозом у спољнотрговинској размјени Српске са иностранством сад је 80,3 одсто што је знатно више него са Србијом", наглашава Благојевић.

Према његовим ријечима, раст стопе покривености увоза извозом робе из Српске у Србију поправиће се директним контактима компанија из Српске с трговинским ланцима у Србији.

Он каже да ће компаније из Српске у наредном периоду у директним контактима с трговинским ланцима у Србији договарати пласман своје робе у њиховим објектима, као и да је неколико великих компанија из Српске већ на тај начин у овој години остварило пласман своје робе у трговинским ланцима Србије.

Благојевић је нагласио да у пласману робе из Српске у Србију треба у најпозитивнијем смислу те ријечи искористити чињеницу да је велики број житеља Војводине поријеклом из Српске.

"Кад долазе на штанд Привредне коморе Српске, како, под наводницима обични људи поријеклом из Српске, тако и они из свијета бизниса, показују велики интерес за производе из Српске и питају гдје и како се могу набавити у трговинама Србије. Они на наш штанд долазе у великом броју, мада је епидемија вируса корона евидентно смањила укупну посјету Сајму", оцјењује он.

Посебно радује, наводи Благојевић, што су ове године на штанду Привредне коморе Републике Српске своје производе излажили и произвочачи органских производа, јер је органска производња популарнија у у свијету.

"Радује што на Међународном сајму своје органске производе на штанду Приведне коморе Српске излаже и седам органских произвођача. То је и сјајан замајац,

да се ти произвођачи позиционирају не само на домаћем тржишту, тржишту Србије, него да управо на Сајаму виде начине како да своју робу пласирају широм Европе", рекао је Благојевић.На заједничком штанду Приведне коморе Српске и Спољнотрговинске коморе БиХ наступа 13 компанија и фирми из Српске, док се њих педесетак представља путем

каталога.Привредна комора Републике Српске је већ 15 година учесник на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, највећој смотри аграра у Србији и региону.М

еђународни пољопривредни сајам завршава у петак, 24. септембра, а одржава се на отвореном и затвореном простору Новосадског сајма, његовог организатора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана