Бизнис дамама све привлачнији: Конференција предузетништва жена у Модричи

Милош Васиљевић
Foto: М. Васиљевић

МОДРИЧА - Жене у бизнису подједнако су важне као и мушкарци, заједничка је порука са Пете конференције предузетништва жена у Републици Српској коју је данас организовала Привредна комора РС уз финансијску помоћ Развојне агенције ЕДА.

У модричкој дестилерији „Монограм“ око 140 предузетница размијенило је искуства - како и на који начин да унаприједе свој бизнис али и да, поучене искуствима других, направите искорак у оном послу којим се баве.

Српска, према незваничним подацима, има око 2,500 жена предузетница.  У првом реду жене се баве услужним дјелатностима у области трговине и туризма, угоститељства и финансија, а у посљедње вријеме позитиван је тренд информационо -  комуникационих технологија (ИКТ).

Инструкторка вожње из Модриче Сандра Којић љубав према вожњи и волану преточила је у предузетничку визију.

-Неко сам ко обожава да вози и то све  категорије, једино још нисам пробала да летим, али и то ми је у плану. То је био један нормалан слијед околности због љубави према вожњи, али и некој врсти антипатије према начину обуке који се обавља данас. Једноставно, хтјела сам да то доведем на скроз други ниво када је у питању обука – казала је Којићева.

Одлазак људи са нашег простора итекако се осјетио, поручује она у и њиховој бранши. Али не жали се, посвећена је и истрајна у свом послу.

-Доста је мање кандидата и то ми кажу и старије колеге. Дјеца одлазе у иностранство, родитељи их већ воде. Али искрено, ја сам задовољна. Имам сасвим довољно кандидата тако да могу и зарадити. Од прије мјесец дана имам и новог колегу који ради код мене, јер због обима посла не стижем сама да радим све – рекла је Којићева.

Предсједница Савјета за предузетништво жена у Привредној комори Републике Српске и генерални секретар ПК Српске Драгана Кокот казала  је да је циљ конференције „Иновативност за одрживост“ да се предузетнице повежу и изнесу како и на који начин успјети у пословном свијету.

Истиче да у овом тренутку немају прецизне податке о томе колико је жена власница бизниса у Српској или у врху управљања предузећима или организацијама.

- Нажалост, не водимо одвојене статистике и то је једна од иницијатива за убудуће да имамо прецизну статистику жена у бизнису. Број којим ми приближно располажемо је око 2.500 и то је негдје приближно 30 одсто у односу на укупан број привредних друштава. Ту не обухватамо самосталне предузетнике јер је њих 26.000 у Републици Српској – рекла је Кокотова.

Некада је женско предузетништво било на маргинама,  сада то већ није случај апострофирао је министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић. Додаје да ће учинити све да се то још унаприједи.

- Пета конференција женског предузетништва значајна је са аспекта подршке њима али и раду Министарства које у својим стратешким документима има и стратегију развоја женског предузетништва за период 2019-2023. година. Дајемо подршку предузетницама како финанцијску, тако и  кроз едукацију или умрежавања  -  рекао је Петричевић.

Петричевић наглашава да ће се женама у предузетништву и даље посвећивати пуна пажња.

- У јавном позиву за мала и средња предузећа који смо расписали, управо су у фокусу жене предузетнице са својим малим бизнисима – казао је Петричевић апострофирајући да је циљ и да се подрже почетници односно привредне субјекте који су у развоју.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић нагласио је да му је драго да се на подручју те локалне заједнице одржава ове конференција, јер  баш код њих има доста жена које су се одлучиле за свој бизнис.

- Општина Модрича се придружила оним градовима и општинама које подстичу женско предузетништво и ми смо посљедњих годину дана урадили много ствари да се одлуче за свој бизнис. Испред локалне заједнице, написали смо и стратегију женског предузетништва - рекао је Радуловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана