Бијељински "Житопромет" иде у стечај, нови инвеститор реорганизује предузеће

Милијана Латиновић
Бијељински "Житопромет" иде у стечај, нови инвеститор реорганизује предузеће

БИЈЕЉИНА - Предузеће "Житопромет" из Бијељине иде у стечај који ће омогућити новом инвеститору да реорганизује фирму, запосли 130 радника и поново на прољеће покрене производњу.

Потврдио је то данас након рочишта одржаног у Окружном привредном суду у Бијељини адвокат који заступа раднике "Житопромета" Милош Стевановић и додао да је суд усвојио извјештај предстечајног управника о стању у некадашњем привредном гиганту. 

- Коначно рјешење суда требало би стићи ових дана. Отварање стечаја омогућено је заједничким ангажманом синдиката радника и инвеститора, али и представника некадашњег већинског власника Слободана Павловића који се нису бунили против овог рјешења. Након годину борбе отворен је стечај који омогућава рад новог инвеститора, важан је за стотине радника, све добављаче и пољопривреднике у Српској - рекао је Стевановић. Нагласио је да је нови инвеститор компанија "Павгорд" већ измирила више од три милиона марака дуговања "Житопромета" чија је процијењена вриједност 16 милиона марака, а до сада утврђена дуговања 5,7 милиона марака.

- Инвеститор већ сада има двотрећинску већину у Скупштини повјерилаца. Намјера је да се фирма изда у закуп инвеститору, те да се касније путем реорганизације и потпуно врати у живот. Ако све буде ишло како треба очекујемо да производња крене на прољеће, и надамо се да ће се око 130 радника поново запослити у "Житопромету" у фебруару или марту идуће године - нагласио је Стевановић.

Предсједник синдикалне организације Душан Томић рекао је за "Глас Српске" да су радници задовољни развојем ситуације у предузећу које је већ било на ивици амбиса.

- Фирма нам није уплатила доприносе за 13 мјесеци, скоро исто толико и плата нам дугују. Нови инвеститор је обећао све то измирити чим крене производња. На нама је сада да чекамо и вјерујемо да ће све бити како треба. Наjважније је да фирма стане на ноге и да се вратимо у погоне - рекао је Томић, изразивши задовољство што је на овај начин очуван семберски гигант. 

Предстечајни поступак у "Житопромету" отворен је 2. октобра, на захтјев радника, а за предстечајног управника именован је Александар Вићановић. У приједлогу за покретање стечаја наведено је да предузеће посљедњих година послује са губицима те да је платежно неспособно, јер су му жиро рачуни дуже вријеме блокирани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана