Бијељински “Орао” почео ремонт мотора за летјелице из Србије

Милијана Латиновић
Бијељински “Орао” почео ремонт мотора за летјелице из Србије

БИЈЕЉИНА - У Акционарском друштву за производњу и ремонт из Бијељине почела је реализација уговора са Министарством одбране Србије који је због епидемије вируса корона био одгођен, а према којем би запослени у “Орлу” до краја године требало да ремонтују шест мотора за тамошње летјелице.

Истакла је то за “Глас Српске” вршилац дужности генералног директора “Орла” Биљана Марковић, подсјетивши да је Министарство одбране Србије најважнији партнер овом предузећу.

- Ремонт једног мотора је у току, а тај посао за нас је значајан у сваком, па и у финансијском, смислу имајући у виду чињеницу да је ријеч о стратешком партнеру нашег предузећа - рекла је Марковићева.

Иако им није био забрањен рад током ванредног стања узрокованог појавом и ширењем вируса корона, Марковићева истиче да је и “Орао” претрпио штету током марта и априла, те да се надају помоћи Владе Српске, без које ће бити тешко превазићи потешкоће.

- Радили смо смањеним капацитетом, поштујући све мјере Републичког штаба за ванредне ситуације како бисмо сачували здравље запослених и донекле бар одржали процес рада. Уговори чија је реализација требало да почне у марту и априлу су стопирани или одгођени, што ће се сигурно одразити и на полугодишњи рачун. Вјерујем да ће извјештај показати позитивну нулу, то је једино реално и може се очекивати с обзиром на ситуацију - казала је Марковићева, додавши да су због потешкоћа у пословању у протеклом периоду били принуђени да траже одгађање плаћања пореза и доприноса.

Осим почетка реализације годишњег уговора, додала је, “Орао” је добио зелено свјетло и за апликацију за подизање технолошких могућности за одржавање мотора “вајпер” које тренутно раде, а тај пројекат требало би такође да се реализује са Министарством одбране Србије.

- Осим тога, у августу очекујемо сарадњу и са једним иностраним партнером за кога би требало да ремонтујемо два мотора - рекла је Марковићева.

У бијељинском “Орлу” тренутно је 393 запослених, а у наредном периоду планирано је запошљавање хемичара и металурга.

- Успјели смо током епидемије да сачувамо здравље радника. Нико није отпуштен и то је оно на шта смо поносни - истакла је Марковићева.

Посао са Русима

Биљана Марковић је истакла да преговори које су крајем прошле године започели са руском компанијом ОДК у циљу добијања лиценци за ремонт мотора које користе борбени авиони “МиГ-29” нису завршени.

- Све је стало због пандемије вируса корона, тако да сада чекамо да видимо шта ће се даље дешавати - рекла је Марковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана