БиХ у јануару наставила пласман пилећег меса у Европску унију: У Шведску отишло више од 17 тона пилетине

Милијана Латиновић
БиХ у јануару наставила пласман пилећег меса у Европску унију: У Шведску отишло више од 17 тона пилетине

БАЊАЛУКА - Више од 17 тона домаће пилетине вриједности 69.541  марака отишло је у јануару на шведске трпезе, чиме је БиХ успјешно наставила пласман пилећег меса у Европску унију, који јој је одобрен крајем прошле године.

 

Потврдили су то за “Глас Српске” у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ подсјетивши да је у прошлој години БиХ на тржиште ЕУ извезла 19,5 тона пилетине у вриједности око 103.000 марака.

Из УИО подсјећају да је домаћа пилетина лани пласирана у Хрватску и Њемачку, те да је у јануару ове године пошиљка отишла и у Шведску.

Борба за отварање европског тржишта трајала је три године, да би тек почетком 2019. године БиХ коначно добила зелено свјетло за извоз пилетине у ЕУ. Дозволу за пласман меса на тамошње тржиште добиле су компаније “Мади”, “Овако”, “Бровис” и “Аргета”.

Тешањска компанија “Мади” прва је из БиХ извезла пилеће месо у ЕУ у септембру прошле године, а генерални директор те компаније Маид Јабанџић истиче за “Глас Српске” да домаће компаније полако и опрезно освајају ново тржиште.

- Треба мало времена да се све коцкице сложе, углавном не мирујемо и константно договарамо нове послове. Завршио сам важан састанак на коме сам договорио прву озбиљнију пошиљку за једну европску земљу али још не могу говорити о детаљима - рекао је Јабанџић, подсјетивши да су прве количине пилетине из компаније “Мади” лани пласиране у Њемачку.

Јабанџић истиче да је веома задовољан повратним информацијама које добија из земаља у које су извезли своје производе.

- Наше месо је одлично прихваћено на европским трпезама и квалитетом и те како може парирати месу произведеном у европским земљама. Међутим, нисмо конкурентни са цијенама, јер све те развијене земље обезбјеђују енормне подстицаје својим привредницима што је нама овдје непознаница - казао је Јабанџић.

Додао је да је на домаћем тржишту највећи проблем неконтролисан увоз који гуши домаћу производњу.

- То је највећи проблем с којим се суочавамо. Тренутно се на наше тржиште увози пилетина из Турске која је наводно намијењена прерађивачкој индустрији, међутим извјесни увозници то месо одмрзавају и пуштају у промет што је погубно за наше становништво. На крају крајева то је кривично дјело, довођење купаца у заблуду и очекујемо да ће надлежне инспекције чути наше апеле и ријешити проблеме - упозорио је Јабанџић.

Месо из Турске

Маид Јабанџић каже да је у 2018. години на тржиште БиХ стигла замрзнута пилетина из Турске “тешка” скоро 4,5 милиона марака. Он је додао да су домаћи произвођачи у том периоду успјели пласирати у иностранство вишеструко мање количине меса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана