БиХ није извезла ни грам бијелог лука

Милијана Латиновић
БиХ није извезла ни грам бијелог лука

БАЊАЛУКА - БиХ у првом полугодишту ове године није извезла ни грам бијелог лука, док је вриједност тог поврћа које је у домаће продавнице стигло из иностранства скоро удвостручена.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ вриједност пласмана бијелог лука од јануара до краја јуна ове године једнака је нули, док је вриједност увезеног бијелог лука 906.790 марака. У истом периоду прошле године БиХ је на инострано тржиште пласирала бијели лук вриједан 24.010 марака, док је лањски увоз био “тежак” 519.242 КМ. 

Домаћи произвођачи који су у узгоју овог поврћа препознали шансу истичу да за производњу треба доста труда и улагања, али да, за разлику од неких других биљних култура, бијели лук није захтјеван.

Петар Шолак из Бањалуке на породичном имању у Герзову у Мркоњић Граду већ неколико година бијели лук узгаја на око три дунума.

- Ове године имали смо око тону и по квалитетног лука који смо већ распродали. Имамо сталне муштерије које од првог дана пазаре лук код нас, тако да пласман није проблем. Цијена је десет марака по килограму од првог дана. Боримо се да задржимо муштерије и да колико-толико зарадимо - рекао је Шолак и додао да све што произведе пласира у Бањалуци и околини. За извоз бијелог лука, истиче овај произвођач, потребно је регистровати газдинство, обезбиједити све потребне дозволе, а то све кошта и мали пољопривредници тешко могу сами без подстицаја и подршке институција.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже за “Глас Српске” да је несигурност пласмана највећи разлог зашто се пољопривредници тешко одлучују да повећају сјетвене површине под појединим културама.

- Повећан је увоз бијелог лука из Кине, Египта и ко зна одакле још, због чега наши повртари смањују сјетвене површине и не усуђују се да улажу у производњу која је неизвјесна. Као и у свим осталим областима пољопривреде увоз потапа домаће произвођаче, тако да не чуди што у првом полугодишту извоза бијелог лука није ни било - рекао је Маринковић, додавши да килограм домаћег бијелог лука на тржницама широм Српске кошта од десет до 13 КМ.

Маринковић додаје да је заштита домаће производње неопходна и у овом сегменту.

- Чим се појави и мала заинтересованост за неком пољопривредном културом, одмах креће прекомјеран увоз тих производа. Заштита домаће производње и одговарајућа подстицајна политика су кључ у опстану пољопривреде - нагласио је Маринковић.

Доминантни производи

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ извоз поврћа и прерађевина од поврћа у првих шест мјесеци ове године биљежи пад за од 4,4 одсто, док је увоз пао за око 0,03 одсто. У пласману поврћа предњачили су свјежа салата и кромпир, док су у увозу доминирали свјежи парадајз и паприке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана