БиХ на царинама изгубила 3,4 милијарде КМ

nezavisne.com
БиХ на царинама изгубила 3,4 милијарде КМ

Сарајево, Бањалука - Од почетка примјене привременог Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) до краја прошле године Босна и Херцеговина, због смањења и на крају укидања царина за робу из ЕУ, изгубила је 3,4 милијарде КМ или у просјеку око 385 милиона КМ годишње.

Рецимо, 2008. године, када се на робу из ЕУ плаћала царина, БиХ је по том основу прикупила 651 милион КМ, а већ сљедеће, када је почела примјена привременог ССП-а, свега 346 милиона КМ.

Даље, из године у годину приходи од царина су падали, а, очекивано, најмање је прикупљено у 2013. години, када су у потпуности укинуте царине, и то свега 216 милиона КМ.

Треба нагласити и то да цијене тих производа, и поред укидања царина, уопште нису падале, како су тада причали надлежни, већ су остале мање-више на истом нивоу и готово сви се слажу да БиХ није имала никаквих користи спровођењем ССП-а.

“Тада је био велики притисак Европске уније да прихватимо тако нешто и то смо и урадили уз ону причу да ће нама бити боље, а на крају смо се довели у прилично незавидну ситуацију. Нисмо подигли ниво конкурентности и жртва смо тог процеса”, рекао је Горан Радивојац, професор Економског факултета у Бањалуци.

Додао је да смо ушли грлом у јагоде, не само када је у питању укидање царине, јер све то, како објашњава, нисмо пратили озбиљном унутрашњом политиком која би амортизовала све то и како то можемо надокнадити.

“Наша бирократија је ишла логиком, рекли су то из Европске уније и сигурно је за нас то добро”, истакао је Радивојац.

Од укидања царина и губитка новца по том основу, по мишљењу стручњака, много је горе уништавање цијелих грана привреде. Примјера ради, укидањем царина на одређене производе, домаћи произвођачи због технолошке заосталости нису се могли носити с колегама из Европске уније и најбољи примјер је свињогојство, које данас практично не постоји. Са друге стране, индустрија прераде пилећег меса у БиХ данас је најразвијенија у региону и значајно је конкурентна земљама ЕУ и то захваљујући чињеници да су се царине на увоз тог меса у БиХ задржале најдуже.

“С царинама је требало затезати. Ми смо то прихватили, а видимо да још задуго нећемо ући у Европску унију. Тада је била прича да кад укинемо царине, добијамо приступ неким фондовима, од чега, као што видимо, нема ништа”, рекао је Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ.

Додао је да смо једноставно технолошки заостали и јачањем конкурентности то нисмо могли надомјестити.

“Пуно горе од губитка новца по основу царина је уништавање неких грана индустрије и привреде”, подвлачи Васић и као примјер наводи индустрију меса.

“Осим пилетине, практично и не постоји индустрија меса, јер је укидањем царина тржиште преплавила увозна роба с којом се домаћи произвођачи нису могли носити”, закључује Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана