БиХ извезла наоружање вриједно 205 милиона КМ

nezavisne.com
БиХ извезла наоружање вриједно 205 милиона КМ

Бањалука, Сарајево - Намјенска производња БиХ челичи своју позицију на иностраним тржиштима, чему свједочи и податак да смо прошле године извезли оружје, муницију и сличне производе укупне вриједности око 205 милиона марака.

“То је за 5,7 одсто више него у години раније, када је извоз износио око 193,9 милиона КМ”, рекли су за “Независне” у Спољнотрговинској комори БиХ.

Списак земаља, у које су наши оружје и муниција одлазили, прилично је шаролик. Тако се највише извозило у Саудијску Арабију, и то у вриједности од 75 милиона КМ, а затим у Турску - 29,5 милиона КМ. Слиједе Египат (24,27 милиона КМ), Авганистан (23 милиона КМ) те САД (16 милиона КМ).

“У прекомилионским вриједностима извозило се и у Бугарску, Хрватску, Србију, Њемачку, Румунију, Мароко, Молдавију, Швајцарску, Катар, Уједињене Арапске Емирате и Намибију”, потврдили су за “Независне” у Спољнотрговинској комори БиХ.

Највише је током прошле године извезено муниције, у коју спада 94 одсто од укупног извоза, односно вриједност већа од 192 милиона КМ, док се у категорији оружја највише извозе дијелови за војно оружје у износу од осам милиона КМ.

Алмин Малишевић, секретар Удружења металне и електро индустрије при Привредној комори ФБиХ, рекао је за “Независне” да Комора у једној од својих асоцијација има и групацију намјенске индустрије, а која броји 17 фирми.

“У БиХ је намјенска индустрија једна од најбрже растућих грана. Када гледамо укупан извоз или производњу, она не чини велики проценат, али раст који она из године у годину остварује даје нам за право да додатно можемо рачунати на позитивне ефекте у наредним годинама”, рекао је Малишевић.

Он сматра да у БиХ треба додатно развијати ову грану, посебно јер су велике потребе на свјетском тржишту и, како оцјењује, сигурно је да у тој конкуренцији БиХ може наћи своје мјесто.

По његовим ријечима, ради се о индустрији која је јако широка, а ми са својом производњом можемо учествовати у великом тржишном колачу.

“Ми највише производимо муницију, односно каписле, те дијелове артиљеријског оружја. У питању је производња која је традиционална неколико деценија у БиХ и сигурно је да ће ти производи и даље имати будућност”, појаснио је Малишевић.

По ријечима Тане Пеулића, предсједника Синдиката металске индустрије и рударства РС, када је ријеч о намјенској индустрији у РС може се говорити о фирмама “Орао” Бијељина, “Космос” Бањалука те “Технички ремонт” Братунац.

“Сва три предузећа раде и послују, а најбоље резултате постиже 'Технички ремонт' Братунац”, рекао је Пеулић, додајући да сва три предузећа имају и техничке и материјалне и стручне капацитете за даљи развој.

Иначе, увоз производа намјенске индустрије у БиХ је у прошлој години забиљежио пад од 13,26 одсто, и износио је свега 12,47 милиона КМ.

“Топ три увозне земље су Србија (2,5 милиона КМ), Италија (1,6 милиона КМ) те Хрватска (1,1 милион КМ), док је увоз с осталих тржишта забиљежио вриједности испод милион КМ”, наводе из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана