БиХ и Србија испливаће најбрже

Милијана Латиновић
БиХ и Србија испливаће најбрже

БАЊАЛУКА - БиХ би уз Србију и Сјеверну Македонију требало много брже да исплива из кризе изазване пандемијом вируса корона у односу на остале земље региона чија економија у великој мјери зависи од љетне туристичке сезоне, која је неизвјесна.

Свјетске финансијске институције за БиХ у овој години прогнозирају пад бруто домаћег производа (БДП) од 3,5 до пет одсто, што је, у поређењу са регионом златна средина.

Према подацима Бечког института за међународне економске студије БиХ ове године очекује пад економске активности од пет одсто, што је сврстава у исти ранг са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

Најбоље позиционирана у региону је Србија са падом БДП-а од четири одсто, док ће према процјенама аналитичара из Беча највише страдати земље које у највећој мјери зависе од туризма попут Црне Горе коју очекује пад БДП-а од осам одсто, те Хрватске коју је са падом од 11 одсто најлошије рангирана у региону.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац каже за “Глас Српске” да имајући у виду чињеницу да су туристичке активности обустављене, а предстојећа сезона неизвјесна, не чуди податак да ће највеће посљедице трпјети они који живе од туризма.

- Процијењени пад БДП-а за БиХ, који се креће од 3,5 до пет одсто, из ове перспективе је доста реалан. Опоравак ће зависити како од епидемиолошке ситуације, тако и од тога колико ће наша привреда и наше власти успјети да раде на санацији и доношењу мјера за опоравак - рекао је Грабовац.

Појаснио је да је немогуће очекивати брз опоравак, а један од разлога је страх потрошача од будућности и самим тим уздржавање од потрошње, што је огроман проблем за покретање привредне активности.

- Грађани не знају шта их очекује због чега своје инвестиције и куповину своде на минимум. Осим тога, иако су кафићи отворени, слаба је посјећеност јер и даље постоји страх од болести. Трећи моменат у свему овоме јесте промјена навика. Свједоци смо да грађани одлазе у своје викендице, обрађују земљу, тако да је промјена навика очигледна, јер је већина раније свакодневно одлазила у угоститељске објекте. Све то не говори у прилог брзом враћању у предкризно стање - истакао је Грабовац.

Да ће повратак у нормалне токове зависити од много фактора сагласни су и представници привреде.

- Очекујемо да ће се Српска из ове кризе извући брже од осталих,  имајући у виду чињеницу да је туризам чинио свега 1,5 одсто домаћег БДП-а - рекао је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић. Додао је да се опоравак домаће привреде и економије не може посматрати изоловано, јер ће то у великој мјери зависити од опоравка земаља које су нама веома важне по спољнотрговинској размјени, од Србије, Италије до Њемачке.

- Мјере које креира Влада РС неће дати очекиване резултате уколико не буде опоравка економија које су нама стратешки битне у спољнотрговинској размјени. Вјерујем да ће ЕУ креирати адекватне мјере и успјети да оживи потрошњу на свом тржишту, те да ће се то позитивно одразити и на нашу економију. Када прве наруџбе стигну из тих земаља, то ће бити охрабрујући знак - поручио је Рачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана