"БХ гас" да врати 1,6 милиона долара транспортеру из Мађарске и Србије

Срна
"БХ гас" да врати 1,6 милиона долара транспортеру из Мађарске и Србије

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ (ФБиХ) одлучила је данас да предузеће "БХ гас" хитно мора да врати авансно уплаћених 1.600.000 долара транспортеру овог енергента из Мађарске и Србије.

Овај закључак федерална Влада је донијела данас након што је усвојила информацију у вези са проблематиком снабдијевања ФБиХ гасом, коју је припремило федерално Министарство енергије, рударства и индустрије, саопштено је из Владе ФБиХ.

Федерална Влада задужила је управе и надзорне одборе предузећа "Енергоинвест" Сарајево и "БХ гаса" да стриктно поштују одредбе уредбе о организацији и регулацији сектора гасне привреде, посебно чланове четири, 10, 11, 12. и 59.

"Задужени су и да заједно анализирају садашње стање и сачине споразум, односно договор како ће се оперативно радити у наредном периоду поштујући све елементе садржане у уредби, односно друштво жЕнергоинвестж као снабдјевача гаса и потписника уговора о увозу природног гаса са жГаспром екпортж, а жБХ гасаж као оператора транспортног система гаса у ФБиХ", додаје се у саопштењу.

Рок за реализацију ове тачке је три дана.

БиХ од 1. априла природни гас добија преко "Турског тока", а не како је то до сада био случај путем Украјине и Мађарске.

Компанија "Енергоинвест", која је овлаштени добављач гаса за БиХ, склопила је са руском државном компанијом "Гаспром" анекс ранијег уговора, којим је прецизирано да ће се од 1. априла испорука одвијати новим правцем, односно гасоводом "Турски ток".

Предсједник Србије Александар Вучић пустио је 1. јануара у рад дионицу гасовода кроз територију Србије, којом ће се повезује на гасовод "Турски ток".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана