Без клика нема опстанка

Данијела Бајић
Без клика нема опстанка

БАЊАЛУКА - Готово све фирме у Српској користе интернет у свом пословању, док њих око 60 одсто има веб-сајт, најчешће оне из области информација и комуникације, те хотелијерства и угоститељства.

Показало је то најновије истраживање Завода за статистику РС, према којем веб-сајт најмање користе предузећа која се баве трговином, саобраћајем и складиштењем.

Подаци завода показују да 99,5 одсто предузећа има приступ интернету, док услуге цлоуд цомпутинга, односно посебног програма за размјену података унутар фирме, плаћа само 6,6 одсто предузећа.

Све предности коришћења информационо-комуникационих технологија у пословању показала је пандемија вируса корона јер су, како кажу привредници, састанци и конференције, али и проналазак нових пословних партнера могући само путем интернета.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да нема предузећа у Српској које не користи интернет, јер то је, каже, нешто без чега данас не могу да раде.

- Функционисање неког предузећа данас би било готово немогуће без рачунара и интернета, посебно сада у вријеме вируса корона. Свако озбиљно предузеће у Српској има и веб-страницу, путем које представља своје производе купцима - казао је Тривић.

Додао је да се више од 50 одсто састанака у предузећима данас одржава путем интернета, што није био случај прије појаве вируса корона.

- Мислим да ће овај начин комуникације у фирмама бити све популарнији. Иако то изискује додатна улагања у опрему, вјерујем да ће многи послодавци прећи на овај вид комуникације и када вирус корона прође - истакао је Тривић.

Економиста Зоран Павловић сматра да привредници у Српској недовољно користе све предности модерних технологија.

- Кад су у питању веб-странице, код нас нема довољно квалификованог кадра за осмишљавање и одржавање тих сајтова. Посјећеност веб-страница разних компанија у земљама региона је много већа него код нас, јер наши људи на неки сајт оду тек онда кад траже неки производ - тврди Павловић истичући да су код нас популарније друштвене мреже.

Обука

Према подацима Завода за статистику РС, 15,4 одсто предузећа запошљава ИКТ стручњаке, који имају способност да развијају, одржавају и управљају ИТ системима, док у 84,6 одсто фирми те функције најчешће обављају спољна лица.

- Посматрајући предузећа која запошљавају ИКТ стручњаке, у току 2019. године 67,3 одсто предузећа организовало је обуку за ИКТ стручњаке, што је повећање од 10,1 одсто у односу на годину раније. Само трећина предузећа организовала је обуку и за остале запослене у предузећу, везану за унапређење ИКТ вјештина - наводи се у саопштењу завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана