Без иновација фирме на климавим ногама

Милијана Латиновић
Без иновација фирме на климавим ногама

БАЊАЛУКА - Превисоки трошкови иновација највећа су препрека предузећима да увођењем нових технологија у пословање квалитетно искораче на домаће, али и свјетско тржиште и учврсте своју позицију.

 

Показује то анализа Републичког завода за статистику која је урађена на узорку од 1.254 предузећа, у периоду од 2018. до 2020. године.

Подаци до којих су дошли статистичари показују да је у том периоду свега 26,2 одсто испитаних предузећа спровело бар једну иновативну активност. Већина иновација односила се на иновирање пословног процеса и производа, а најиновативније су биле фирме из подручја финансијске и дјелатности осигурања.

Највећи број предузећа, показују статистичари, одгодио је планирана улагања због пандемије вируса корона која је имала негативан утицај на чак 54,6 одсто предузећа, док је за пет одсто фирми утицај пандемије био екстремно негативан.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да ово истраживање показује праву слику стања у привреди Српске.

- Дефинитивно је дошло вријеме да наша предузећа конкурентност траже у новим технологијама, знањима и производима, јер само на тај начин могу квалитетно да искораче како на домаћем, тако и на страним тржиштима - истакао је Ћорић подсјетивши да је из тог разлога у Комори лани формиран Центар за дигиталну трансформацију.

Ћорић истиче да је већ у двадесетак предузећа израђена стратегија која се односи на дигитализацију процеса производње, увођење нових технологија, као и унапређење производа.

- То ће отворити путоказ да руководиоци предузећа почну размишљати на другачији, иновативан начин. Савремене технологије морају ући у саме процесе производње, да идемо ка аутоматизацији и роботизацији, а то у Европи траје већ годинама - рекао је Ћорић.

Нагласио је да ће они који не крену путем иновација заостајати у развоју, губити позицију на тржиштима и неће моћи да се носе са конкуренцијом.

- На Западу је то одавно тренд, предузећа која не прате развој технологија нису конкурентна и не могу опстати на тржишту. Увођење нових, савремених технологија и дигитализација производње је императив - нагласио је Ћорић.

У јеку пандемије вируса корона када су на снази биле забране кретања и људи и робе, показало се да је дигитализација неминовност, почевши од онлајн састанака, сајмова до сусрета привредника.

Подршка

Перо Ћорић је подсјетио да је Привредна комора РС још прије неколико година указала на то да би Влада Српске требало да издвоји више новца за увођење нових технологија у предузећима.

- Посредством Министарства привреде и предузетништва РС лани је за те намјене издвојено око два милиона, а у овој години седам милиона марака. Наш захтјев је да у идућој години за те намјене у буџету буде планирано између 15 и 20 милиона марака, јер би на тај начин охрабрили наша привредна друштва да улажу у нову опрему - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана