БДП биљежи скроман раст: Трговина и туризам “погурали” развој

Милијана Латиновић
БДП биљежи скроман раст: Трговина и туризам “погурали” развој

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) Републике Српске у другом кварталу ове године биљежи скроман раст од 2,4 одсто, што је нешто бољи резултат у поређењу са првим тромјесјечом.

Према подацима Републичког завода за статистику, највећи раст БДП-а у другом кварталу забиљежен у секторима трговине на велико и мало, оправке моторних возила, саобраћаја и складиштења те дјелатностима пружања смјештаја, припреме и послуживања хране који су били у плусу шест одсто.

У сектору пољопривреде, шумарства и риболова БДП је порастао 5,4 одсто, а у области информација и комуникација 4,7 одсто. Статистичари су израчунали да су финансијске дјелатности имале раст од 4,5 одсто.

Са друге стране, највећи пад БДП-а у другом тромјесечју ове године забиљежен је у области прерађивачке индустрије која је остварила минус од 6,9 одсто.  Минус од четири одсто забиљежен је и у сектору вађења руда и камена, производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, те у области снабдијевања водом и управљању отпадом.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже за “Глас Српске” да је позитивно то што БДП расте, али да забрињава то што прерађивачка индустрија биљежи пад.

- Прерађивачка индустрија заједно са пољопривредом треба да буде носилац укупног привредног развоја Републике и највећи замајац раста БДП-а - истакао је Видић и додао да су сви ти показатељи повезани и са падом обима робне размјене. 

Видић истиче да ће једино охрабрење бити ако укупан БДП до краја године буде растао изнад три одсто.

- На тај начин би дјелимично постигли циљеве зацртане у програму економских реформи. Сматрам да је неопходно повећање обима производње, веће инвестиције и отварање нових радних мјеста. Само тако ће и прерађивачка индустрија кренути узлазном путањом - додао је Видић.

Директор бањалучке “Витаминке” Жарко Микић каже да прерађивачку индустрију све више притишће недостатак радне снаге.

- Чињеница је да је конкуренција све већа, а одлив радне снаге огроман па је самим тим комплетна индустрија у проблемима. Порасла је цијена радне снаге, а многи смањују или одустају од производње. Надам се да та дешавања неће зауставити инвестиције на нашем простору и да ћемо успјети искорачити из проблема који нас притишћу - рекао је Микић и додао да је у овом предузећу током цијеле године отворен конкурс за пријем радника
 

 

Раст БДП-а у 2019. години

2,0 % -  Први квартал
2,4 % - Други квартал

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана