Банке зарадиле 96,6 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
Банке зарадиле 96,6 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Банке у Републици Српској, њих осам, оствариле су лани нето добит од 96,6 милиона КМ, што је за 14 одсто више у односу на годину раније, а овакви пословни резултати, према прогнозама економиста, изостаће на крају децембра због посљедица које је изазвала епидемија вируса корона.

У извјештају Агенције за банкарство РС о стању у банкарском сектору прошле године наведено је да је свих осам банака пословало позитивно, те да је њихова укупна актива износила 9,43 милијарде КМ што је раст од седам одсто у односу на крај 2018. године. Депозити, као најзначајнији извор финансирања банака достигли су лани 6,40 милијарди КМ и забиљежили раст од шест одсто у односу на годину раније.

- Депозити грађана повећани су за 296,7 милиона КМ или девет одсто, а значајан раст забиљежен је и код депозита владиних институција, јавних и државних предузећа, банака, банкарских институција и непрофитних организација, док су депозити приватних предузећа и друштава, смањени за три одсто у односу на крај 2018. године - наведено је у извјештају Агенције.

У документу стоји да је штедња грађана, укључујући и текуће рачуне, на крају децембра износила 3,50 милијарди КМ, те да је већа за девет одсто.

Укупни кредити које су пласирале банке износили су 5,46 милијарде КМ што је за девет одсто више у односу на 2018. годину.

- Највеће учешће у укупним кредитима и даље су задужења грађана са стопом раста од девет одсто, док су кредити пласирани приватним предузећима већи за осам одсто. Раст задужености забиљежен је и код владиних институција и небанкарских финансијских институција, док је до пада дошло код јавних и државних предузећа и непрофитних организација - показују подаци Агенције за банкарство РС.  

Члан Удружења економиста РС “SWOT” Александар Љубоја каже да је банкарски сектор у Српској стабилан те да је остварени раст резултат стабилизације потрошње и раста прихода у 2019. години.

- Лани се десио одређени раст привреде, плата и прилива новца из иностранства. Резултати би били још бољи да су кредити привреди процентуално већи од оних према становништву јер би тиме дошло до повећања бруто националног производа, раста извоза, модернизације технологија и већег присуства на инотржиштима - појашњава Љубоја.

Према његовим ријечима, банкарски сектор ће, као и сви остали, ове године претрпјети одређени пад због епидемије вируса корона.

- Десило се што се десило, банке су сада заузете пролонгирањем кредитних обавеза. Неће бити губитака али ће приходи на крају године бити мањи јер ће бити пренесени у 2021. годину због одгађања по основу камата, пословног промета и слично. Такође, потрошња ће сигурно стати тако да ће добри помаци које смо имали лани на крају децембра бити анулирани - рекао је Љубоја и додао да се раст банкарског сектора може очекивати у другом кварталу идуће године.

Неквалитетни кредити

Према подацима Агенције за банкарство РС неквалитетни кредити на крају прошле године износили су 377 милиона КМ што је у односу на крај 2018. године мање за 100 милиона КМ или 21,1 одсто.

- Ове године можда дође до раста неквалитетних кредита али и не мора да значи. Ми се сви надамо да се то неће десити. Добар потез је што су банке прихватиле пролонгирање отплате кредита на три мјесеца.  Надати се да ће НПЛ остати у прихватљивим границама, али и ако дође до одређеног повећања сматрам да то неће бити у већем обиму - казао је Александар Љубоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана