Банке зарадиле 78,3 милиона КМ

Милијана Латиновић
Банке зарадиле 78,3 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Банкарски сектор у Српској остварио је у првом полугодишту ове године нето добит у износу од 78,3 милиона марака, што је за око 14 милиона КМ више у односу на исти период лани.

Показују то подаци из полугодишњег извјештаја о стању у банкарском сектору у Српској, који је објавила Агенција за банкарство РС.

У извјештају је наведено да су укупни приходи банака на крају јуна износили 261,5 милиона марака, док су на крају јуна прошле године били за око 20 милиона мањи. Извјештај показује да су приходи од камата и слични приходи повећани за око десет милиона марака.

Са друге стране, расли су и расходи, који су у првом полугодишту ове године износили 177 милиона марака, што је за око шест милиона КМ више у односу на упоредни период.

У извјештају је наведено и да је на крају јуна 2022. године укупна актива банкарског сектора износила 9,269 милијарди марака, што је за 282 милиона КМ мање у односу на крај 2021. године.

Према подацима Агенције, укупни кредити на крају јуна ове године у банкама у Српској износили су 5,780 милијарди марака.

Од укупног износа, на кредите становништва односило се 2,904 милијарде марака, док је на крају прошле године тај износ био 2,793 милијарде КМ.

Повећана је и ефективна каматна стопа, која је на крају јуна ове године износила 5,72 одсто, а у упоредном периоду 5,68 процената.

Економиста Зоран Павловић истиче да инфлација, енорман раст цијена, а веома скроман раст зарада, оптерећује домаћинства у Српској.

- У оваквим ситуацијама прибјегавање кредитним задужењима и није нека новост јер се другачије не могу сервисирати настале обавезе, од обезбјеђења хране, одласка на одмор, куповине огрева или спремања дјеце за школу. Грађани су усљед сукоба у Украјини прво били у паници да ће се заратити, па су правили залихе хране, онда нас је сачекало драстично поскупљење горива, а сада смо фокусирани на обезбјеђење огрева. Идемо из кризе у кризу - рекао је Павловић, додавши да су грађани константно негдје између трошкова које могу да покрију и обавеза које не остављају другу опцију до кредитно задужење.

Коментаришући остварену добит банака, казао је да она и није толико велика када се узме у обзир раст цијена робе и услуга.

Депозити и штедња

Депозити у банкама Српске на крају јуна износили су 7,114 милијарди марака, што је за скоро 384 милиона КМ мање у односу на крај прошле године. Смањена је и штедња грађана у банкама, што потврђује податак да су становници Српске на крају јуна у банкама имали 2,3 милијарде КМ, док је на крају 2021. године штедња била “тешка” 2,581 милијарду КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана