Банке зарадиле 77,27 милиона КМ

Милијана Латиновић
Банке зарадиле 77,27 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Банке у Републици Српској, њих осам, за девет мјесеци ове године оствариле су нето добит од 77,27 милиона марака, што је за седам одсто више у односу на исти период лани, показују подаци Агенције за банкарство РС.

Иако је полугодишњи резултат банкарског сектора био лошији у односу на првих шест мјесеци прошле године, статистика на деветомјесечном нивоу говори у корист банака, јер је свих осам на крају септембра пословало у плусу.

Према подацима Агенције за банкарство РС, укупни депозити у банкама Српске на крају септембра износили су 6,244 милијарде марака. На депозите грађана односило се 3,607 милијарди марака, што је за 11 одсто више у односу на исти период прошле године.

Депозити владиних институција од јануара до краја септембра ове године пали су за пет одсто у односу на исти период 2018. године и износили су нешто више од 670 милиона марака.

- Штедња грађана у банкама Српске на крају септембра износила је 2,451 милијарду марака и за осам одсто је већа у односу на исти период прошле године, када су грађани у банкама чували 2,264 милијарде КМ - навели су у Агенцији за банкарство.

Члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја каже за “Глас Српске” да је банкарски сектор један од најстабилнијих сектора у Српској, па и на нивоу БиХ.

- Након турбуленција 2008. године, банкарски сектор биљежи раст по свим параметрима. Међутим, финансијске институције би требало више да учествују у финансирању привреде, што би довело до генерисања већег обима производње, а то би повећало бруто друштвени производ и базу за веће приходе, који су акцелератор привреде - рекао је Љубоја додавши да раст штедње грађана показује да је и даље присутан страх од неизвјесне будућности.

Љубоја је истакао да су сви проценти, упркос томе што показују раст, и даље недовољни.

- Све указује на то да је наша економија веома мала и сви порасти који нису бар двоцифрени неће у неком краћем року дати добре ефекте. Треба наћи модел да банке буду активније, поготово у привреди, гдје би требало да буду омогућене ниже каматне стопе и олакшани услови за добијање кредита - рекао је Љубоја.

 Кредити

Према подацима Агенције за банкарство РС, укупни кредити банака на крају септембра износили су 5,344 милијарде марака и већи су за шест одсто у односу на исти период прошле године.

- Кредити пласирани грађанима износили су 2,460 милијарди марака, што је за осам одсто више у односу на исти период лани - навели су у Агенцији за банкарство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана