Банке у Српској зарадиле 50,9 милиона КМ

Милијана Латиновић
Банке у Српској зарадиле 50,9 милиона КМ

Бањалука - Банке у Републици Српској, њих осам, завршиле су прво полугодиште ове године са нето добити од 50,9 милиона марака, што је за пет одсто мање у односу на исти период прошле године, наведено је у најновијем извјештају Агенције за банкарство РС.

Ови подаци показују да је настављен пад добити банака. Банке су и у првом овогодишњем кварталу имале пад зараде од три одсто у односу на први квартал прошле године. Наиме, банкарски сектор је у прва три мјесеца ове године зарадио 26,6 милиона марака, док је у истом периоду лани зарада износила 26,7 милиона КМ.

У извјештају Агенције за банкарство РС о стању банкарског сектора у првих шест мјесеци ове године наведено је да је на крају јуна укупна актива банкарског сектора износила 9,011 милијарди марака и биљежи благи пораст од три одсто у односу на крај 2018. године.

Депозити у банкама Српске на крају јуна износили су 6,120 милијарди марака и за свега један одсто су већи у односу на крај прошле године.

- Депозити грађана биљеже раст од пет одсто, док су депозити владиних институција порасли за 11 одсто. Депозити приватних предузећа и друштава биљеже пад од 13 одсто - наведено је у извјештају.

Навели су и да је штедња грађана, укључујући и текуће рачуне грађана износила 3,374 милијарде марака и већа је за пет одсто.

- Орочена штедња и даље чини 75 одсто укупне штедње и забиљежила је раст од четири одсто - наведено је у извјештају.

Укупни бруто кредити на крају првог полугодишта ове године износили су 5,141 милијарду марака и забиљежили су раст по стопи од три одсто. У извјештају је наведено да највеће учешће и даље имају кредити дати грађанима, са стопом раста од пет одсто, те кредити дати приватним предузећима и друштвима, који су порасли за три одсто.

У извјештају Агенције за банкарство РС наведено је и да су на крају јуна неквалитетни кредити износили 447,4 милиона марака и у односу на крај прошле године мањи су за седам одсто.

- Учешће неквалитетних кредита у укупним кредитима износило је 8,7 одсто - стоји у извјештају агенције.

Члан Удружења економиста PC SWOT Александар Љубоја каже за “Глас Српске” да је упркос стагнацији банкарски сектор у смислу пословања стабилан.

- Присутан је тренд штедње, док су потрошња и улагања у паду. Банке су ригорозне када је у питању кредитна активност, а то успорава привреду. Нефлексибилност банака и немање друштвене функције као генератора развоја, што је одувијек присутно на нашем подручју, утиче на то да су привредне активности сведене на минимум - рекао је Љубоја.

Осим тога, истиче Љубоја, каматне стопе на нашем тржишту су и даље високе и оптерећују производњу и потрошњу.

- Примјера ради, камата на стамбене кредите у Њемачкој је до један одсто, док се код нас крећу између четири и пет одсто. Јасно је да то дестимулише грађане - појаснио је Љубоја. 

 

Хартије од вриједности

Улагање у хартије од вриједности за трговање на крају јуна износило је 928 милиона марака.

- Тај износ је чинио 11,1 одсто укупне активе и у односу на 2018. годину остварен је раст 22 одсто, а значајним дијелом се односи на обвезнице Републике Српске - наведено је у извјештају Агенције за банкарство РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана