Банкарске гаранције чувају вриједност имовине детвентског “Униса”

 Милијана Латиновић
Банкарске гаранције чувају вриједност имовине детвентског “Униса”

ДЕРВЕНТА - Одбор повјерилаца некадашње дервентске фабрике цијеви “Унис” у стечају дао је зелено свјетло приједлогу стечајног управника да понуђач на идућој лицитацији мора да има банкарску гаранцију за износ који излицитира, како не би и даље неозбиљним понудама обезвређивали имовину.

Рекао је то “Гласу Српске” стечајни управник “Униса” Драган Даниловић, нагласивши да очекује да Скупштина повјерилаца која је заказана за 16. децембар тај приједлог коначно усвоји.

- Изгласали смо и да заштитна цијена, испод које се неће ићи, буде 12,19 милиона КМ - истакао је Даниловић.

Он је истакао да се мора стати у крај неозбиљним понуђачима који дижу цијену у небо, а онда је не плате.

- Остане нам новац од депозита и тиме крпимо неке дугове, али то није начин на који треба да се ради. Излицитирају милионске износе, уплате по 50.000 КМ депозита и не појаве се. Е, када уведемо банкарску гаранцију изгубиће 550.000 КМ па да видимо докле ће тако - рекао је Даниловић, нагласивши да се неозбиљним понудама само спушта даља цијена за наредну лицитацију и обезвређује имовина некадашњег привредног гиганта. 

Проблеми у некадашњем привредном гиганту трајали су годинама.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, требало је да дуговања буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа је процијењена на више од 40 милиона марака и одлучено је да се све прода као цјелина.

До сада су пропале три лицитације, прва јер није било заинтересованих, друга јер најповољнији понуђач трговачки ланац “Фрукта трејд” није уплатио излицитираних 27 милиона КМ, а новац није уплатила ни другорангирана фирма “Феромастер” из Дервенте.

На трећој лицитацији почетком октобра ове године “Феромастер” је понудио за имовину “Униса” 27,7 милиона КМ, док је “Фрукта трејд” дао нешто нижу понуду.

И та лицитација је пропала јер су оба купца дигла руке од стечајног дужника.

Пропале котизације

У трци за имовину некадашње фабрике цијеви у стечају до сада су углавном биле само двије дервентске фирме, “Фрукта трејд” која је и највећи повјерилац у “Унису” и “Феромастер”. Међутим, мешетарење је та два предузећа до сада коштало 200.000 марака, које су изгубили по основу уплаћених котизација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана