"Бањалучка пивара" прославила велики јубилеj: Вијек и по квалитета и традиције

Милош Васиљевић
Foto: А. Чавић

БАЊАЛУКА - "Бањалучка пивара" прославила је вијек и по постојања, а гости су на прослави великог јубилеја у Банском двору наздравили за квалитет, досљедност, традицију и најбоље пиво, који је један од симбола највећег града Српске.

Генерални директор "Бањалучке пиваре" Илија Шетка подсјетио је да је идејни творац овог пива Франц Фанер, који је у Бањалуку дошао са трапистима.

Према његовим ријечима, вриједни калуђери основали су манастир траписта "Марија звијезда" и поставили темеље пиварства код нас.

- Срећан сам што смо прославили преозбиљан јубилеј као што је 150 година традиције "Бањалучке пиваре". Имали смо госте из цијелог свијета. Ту су били наши пријатељи из Америке, Аустралије, Шведске, Италије, Мексика и цијелог региона. "Нектар" је потпуно магично пиво. Највећа смо независна пивара на цијелом Балкану и најбрже растући и највећи извозни бренд у роби широке потрошње у Српској, али и БиХ - рекао је Шетка.


Предсједник Владе Српске Радован Вишковић честитао је јубилеј успјешног рада и постојања најстаријој компанији на овим просторима, која се како је рекао изборила на пробирљивом европском и свјетском тржишту и данас је амбасадор у привредном амбијенту Српске.

- Међу ријеткима су као приватна компанија, која је остала, а да је под своје окриље није узела нека мултикомпанија. Можемо се похвалити да имамо производ у Српској и бренд какав је "нектар", који је широм свијета познат - рекао је Вишковић.

Како каже, "Бањалучка пивара" је по традицији раме уз раме са свјетски познатим брендовима.

- Не заостајемо за свјетским брендовима и поносан сам на друштвену одговорност "Бањалучке пиваре". Они су познати спонзори у културно-спортском животу Српске и скоро свим манифестацијама дају подршку - рекао је Вишковић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић честитао је један од највећих јубилеја који се обиљежава код нас.

- "Бањалучка пивара" има већу традицију од многих установа и институција. Можда је најпрецизније рећи да је историја "Бањалучке пиваре" готово једнака историји града у посљедњих вијек и по. Из "Бањалучке пиваре" можемо извући да дух предузетништва на овим просторима дуго траје - рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана